Legemiddel ble 16 ganger dyrere på få år

Legemiddelansvarlige ved sykehusene frykter at livsviktige medisiner kan få eksplosiv prisvekst eller forsvinne.

Curacit er et livsviktig muskellammende anestesimiddel som i hovedsak brukes til akuttkirurgi. Prisen på et hetteglass på 20 milliliter med Curacit var i 2015 41,50 kroner. I løpet av året økte den til 219 kroner, og nå i 2018 koster den 652 kroner, skriver DN.Statens legemiddelverk gir tillatelse til prisveksten. Patentet er for lengst gått ut, men Takeda Nycomed er eneste firma som leverer medisinen på det norske markedet, og Takeda har bedt om prisveksten for at det skal være interessant å levere.Anne Markestad er rådgiver for forsyningssikkerhet ved Sykehusapotekene HF og ved Oslo universitetssykehus HF. Laila Bruun er spesialrådgiver for legemiddelsikkerhet ved Oslo universitetssykehus. De forteller til avisen at manglende konkurranse er gjør at industrien krever økte priser, eller alternativt vil avregistrere legemiddelet.- Vi tror det vil bli vanligere at medisiner avregistreres eller at prisen skyter til himmels, sier Bruun til avisen, og får støtte av Markestad:- Dette er et fenomen vi kjenner veldig godt fra det amerikanske markedet, og nå begynner det å bre seg. Når andre ser at enkeltfirmaer får gjennomslag for dette, kan det komme tilsvarende prissøknader, sier Markestad.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også