Nullvekst i italiensk økonomi

Veksten i italiensk økonomi stanset helt opp i tredje kvartal, viser tall fra myndighetene.

Sergei Chirikov

Veksten i årets ni første måneder har vært på 1,0 prosent, men landets statsminister Giuseppe Conte ser ingen grunn til bekymring og sier oppbremsingen «var ventet».Næringslivsorganisasjonen Confindustria lar seg ikke berolige og mener landets høyrepopulistiske regjering må ta skylden for nullveksten i tredje kvartal.– Dersom veksten stanser opp, er det i så fall regjeringens skyld og ingen andres, heter det i en uttalelse fra Confindustria.EU-kommisjonen sa i forrige uke blankt nei til den italienske regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019, som legger opp til et underskudd på 2,4 prosent.Underskuddet er formelt sett innenfor EUs grense på maksimalt 3,0 prosents budsjettunderskudd for land i eurosonen, men vekker likevel alvorlig bekymring fordi det innebærer at Italia ikke kan betale ned på sin store statsgjeld.Den italienske statsgjelden utgjør i dag mer en 130 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, og dette er mer enn dobbelt så mye som EUs øvre grense.(©NTB)