Sjeføkonom frykter børskrakk

- Gjør samme feil som i 1929 og 2008.

Forrige ukes korreksjon på de amerikanske børsene ble av mange beskrevet som en reaksjon på høyere renter.Federal Reserve har som kjent hevet sine styringsrenter jevnt og trutt de siste par årene, og har varslet en ny i desember.I sitt seneste blogginnlegg skriver sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika at den amerikanske sentralbanken er nærsynt.Han frykter at nye renteøkninger vil øke sannsynligheten for at Fed gjør samme feil som før børskrakkene i 1929 og 2008.- Jo mer nærsynt amerikanernes sentralbank er; jo mer den neglisjerer kredittmarkedene globalt og øker rentene etter innenlandske behov, desto større fare er det for børsnedgang og tilbakeslag i verdensøkonomien. Børskrakk kommer som regel fordi myndighetene feilbedømmer situasjonen, og trår feil. Nær sagt «alltid uansett», skriver Andreassen.- Rentetoppen er nærOverfor DN legger han til at «det bare blir verre og verre jo mer de hever renten».- Det som skjer i boligmarkedet i USA og på Nasdaq-børsen, er et tegn på at renten biter, sier Andreassen til avisen.Selv håper han og tror at USAs sentralbank endrer fokus, og tenker litt større. - Prognosene må være at vi ikke får flere rentehevinger i år. En prognose som dessverre gir gode odds. Rentetoppen er nær, er min påstand. Men jeg kan ta feil. Jeg trodde heller ikke at amerikanerne ville tillate Lehman Brothers å gå overende, skriver han videre i sin blogg.


Les også