Tannlegeforeningen: Kutt i tannhelsestønad rammer de mest sårbare

Regjeringen vil kutte i trygdestønadene til tannhelsebehandling for femte år på rad, til sammen 390 millioner kroner i kutt. Tannlegeforeningen reagerer.

– Disse kuttene rammer ikke deg og meg, men dem som allerede er mest utsatt, sier presidenten i Tannlegeforeningen, Camilla Hansen Steinum, til Klassekampen.Ifølge foreningen kuttes det 61,7 millioner kroner i trygdestønadene til tannhelsebehandling i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019. Det kommer i tillegg til kutt på 328 millioner kroner som er foretatt så langt i helseminister Bent Høie (H) sin statsrådsperiode, ifølge en gjennomgang nettstedet Faktisk.no har gjort.Til sammen blir det nærmere 390 millioner kroner i kutt. Mens barn i Norge fram til 20 år får tannbehandling dekket av staten, må voksne betale selv. Det er per i dag imidlertid 15 sykdommer, tilstander eller skader som gir rett til stønad, dog med egenandel, og den er blitt høyere de siste årene.Steinum reagerer på at det kuttes i potten, når det blir stadig flere som trenger stønad.– Antall pasienter som får stønad til tannhelse, har faktisk økt med over 26 prosent i disse årene. Det er bra og vitner om at befolkningen har behov for denne støtten. Likevel svarer Høie på økt behov med å gradvis svekke ordningen ved å underregulere den, sier Steinum.– Hver enkelt får et dårligere tilbud. Det henger rett og slett ikke på greip, sier hun.(©NTB)