Eksperter advarer: Betydelig mangel på barnemedisin

Årlig opplever flere tusen barn i Norge at medisinen de har behov for ikke er tilgjengelig, skriver to leger i en kronikk.

I stedet for å få antibiotika og andre medisiner i former og doser som er tilpasset barn, får de voksenmedisin som må knuses og deles opp, skriver Henrik Irgens og Ketil Størdal i Dagsavisen. Irgens sitter i Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn. Størdal er leder for Norsk barnelegeforening.– Fordi de minste barna sliter med å svelge tabletter og trenger en lavere dose enn voksne, har man laget miksturer. De kan da drikke medisinen og få den i seg på en effektiv måte, sier Irgens til avisen.I stedet kan barna ende å få med tabletter som smaker vondt og som de har store problemer med å få i seg.De to legene kritiserer myndighetene for å ikke ta styringen overfor legemiddelindustrien, men heller stole på at markedsmekanismer skal sikre tilbudet av medisiner.– Men markedsmekanismen fungerer ikke, siden inntjeningspotensialet på miksturer for barn er lavt, sier Irgens.Seniorrådgiver Inge Johansen, seniorrådgiver i legemiddelindustriens bransjeorganisasjon LMI, sier medisinmangelen kommer av at det norske markedet er lite.– Det er en politisk målsetting å ha lavest mulig pris. Sammen med relativt lav etterspørsel gjør det at man får et presset marked, forklarer han.(©NTB)


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker