Det har gått over en uke siden krigsskipet eller fregatten KNM Helge Instad, på vei hjem fra NATO-øvelsen Trident Juncture, kolliderte med tankbåten TS Sola.- Nå ligger KNM Helge Instad på grunn i Hjeltefjorden med våpen og dyr teknologi under vann, og fare for oljelekkasjer?- Det er en tragisk sak. Jeg tror de oljegreiene er sterkt overdrevet, og så er det et poeng at ingen ble skadet eller drept. Det selvfølgelig veldig viktig, sier Trygve Hegnar, og fortsetter;- Men det er en tragisk sak fordi man kanskje taper fire milliarder kroner, som det skipet kostet, og som det kanskje koster ti milliarder kroner å bygge nytt. Hvis man skal ha nytt.Han legger vekt på at det er store økonomiske tall det er snakk om.- Men jeg synes saken nesten er på grensen til komisk. Vi snakker om elementære sjømannsegenskaper, navigering og det man skal gjøre når man er på sjøen, sier Hegnar, og fortsetter;- Hvordan en fregatt, som har fem mann på broen – kanskje også kvinner av de fem, ikke klarer å styre og unngå kollisjon. Det er nesten, nesten komisk.
Hør Trygve Hegnar kommentere Helge Ingstad-havariet og de økonomiske konsekvensene dette vil ha for Norges forsvar: