Selv etter snart 40 år i norsk næringsliv og fem år som juryleder for Eksportprisen slutter ikke John G. Bernander å bli overrasket over bredden i norsk næringsliv.Frem fra dype daler og anonyme industribygg dukker det hvert år opp uslepne diamanter han aldri hadde hørt om.Bernander har tidligere vært kringkastingssjef og adm. direktør i NHO. I vinter er han juryleder for Eksportprisen, som deles ut for sjette gang, alle gangene med Bernander som juryleder.
– Ufattelig mangfold
– Den viktigste lærdommen etter fem år med dette vervet er det ufattelige mangfoldet av eksportbedrifter. I starten var vi litt fartsblinde fordi tallene fra utstyrsleverandørene innenfor olje og gass var så store. Underveis i arbeidet fant vi ut at vi også skulle se etter innovasjonskraft. For oss har det synliggjort den veldige fornyelsen som foregår ute i norsk næringsliv, sier Bernander.Nominasjonen av Årets Eksportbedrift 2019 er nå startet, og 15. januar er fristen for å nominere kandidater.I mars og april kan du lese om disse kandidatene i en egen artikkelserie i Finansavisen.Etter ytterligere ett eller to jurymøter utpekes vinneren under Eksportkonferansen på Clarion Hotel the Hub i Oslo, 30. april 2019.– Kan utløse nye kontrakterJuryen ser etter bedrifter med høy eksportandel, suksess over tid, sterk verdiskaping i Norge og evne til nyskaping. Banker, konsulenter, venner og bedriftene selv er eksempler på dem som tidligere har nominert kandidater til prisen.– Alle kan nominere, opplyser Bernander.Antallet kandidater har vært svakt økende, og i fjor det kom inn rundt 50 kandidater. Etter å ha fått inn kandidatene, utpeker juryen ti nominerte.– Har dere kommet over bedrifter som ikke fortjener hederen?– I den første grovsorteringen er det noen som ikke når opp. Av dem som er blitt finalister har alle fortjent den plassen i lyset de har fått, sier han.– Hvilke kilder bruker dere i kåringen?– Vi bruker regnskapsresultater, begrunnelsen fra den som nominerer og bedriftens vurdering av sitt eget kandidatur. Sekretariatet sitter også med gode verktøy for å vurdere bedriftens samfunnsnytte, svarer Bernander.Prisen og konferansen arrangeres av fire statlige etater og selskaper i samarbeid: Innovasjon Norge, Garantiinstituttet for Eksportkreditt (GIEK), GIEK Kredittforsikring og Eksportkreditt Norge. Alle har den samme sjefen, næringsministeren, som åpner konferansen og deler ut prisen.Blest om ordninger fra det offentlige virkemiddelapparatet er noe av hensikten med konferansen. Bare en tredel av eksportbedriftene benytter seg av ett eller flere av de offentlige tilbudene.– Næringslivet og bankene kjenner fortsatt for dårlig til det samlede tilbudet vårt. Særlig kjennskapen til de nyeste tjenestene våre må bli bedre. De kan virkelig utløse omstilling, nysatsing og nye kontrakter, råder Bernander.Tidligere vinnere av eksportprisen2018      Airthings2017      3B – The fibreglass company2016      StormGeo2015      Lerøy Seafood2014      Jets VakuumMini-CVNavn: John G. Bernander (60).Stilling: Konsulent, selvstendig næringsdrivende.Bakgrunn: Cand. jur., Universitetet i Oslo (1982).Advokatfullmektig og advokat 1982–1989.Stortings-representant for Høyre fra Vest-Agder 1989–1993.Nestleder i Høyre 1991–94.Assuranceforeningen Gard 1993–2001.Kringkastingssjef 2001–07.NHO-sjef 2009–12. Viking Heat Engines 2012–15.Selvstendig næringsdrivende siden 2015.