EU forbyr engangsplast

EU har nå banket igjennom det varslede forbudet mot q-tips, sugerør, plastbestikk og andre engangsartikler av plast.

Det opplyser EUs østerrikske formannskap onsdag morgen.Forliket kom på plass etter et mer en tolv timer langt forhandlingsmøte mellom EU-parlamentet, ministerrådet og EU-kommisjonen.Avtalen må nå formelt godkjennes. Så trer forbudet i kraft om to år. Også Norge vil etter alle solemerker bli bundet av de nye reglene.Formålet er å bli kvitt plastartiklene som skaper mest forsøpling i strandkanten i Europa.– Vi har alle hørt advarselen om at målt i vekt vil det være mer plast enn fisk i havene innen 2050 hvis vi fortsetter å dumpe plast i havene i samme omfang som i dag. Vi kan ikke la det skje, sier Østerrikes miljøvernminister Elisabeth Köstinger.På forbudslisten står:* plastbestikk* plasttallerkener* plastkopper* sugerør av plast* visse typer matbeholdere av plast* visse typer drikkebeholdere av plast* bomullspinner av plastEU-kommisjonen jubler over forliket.– Når vi har en situasjon der du bærer fisken hjem i en plastpose det ene året, og så bærer plastposen hjem i fisken det neste, så er det klart at vi må jobbe hardt og jobbe raskt, sier EUs miljøkommissær Karmenu Vella.(©NTB)