Eksporten holder seg sterk tross USAs toll, men importen går ned.Forholdet mellom verdens to største økonomier er fortsatt anspent tross «våpenhvilen» i handelskrigen som ble inngått mellom USAs president Donald Trump og hans kinesiske motpart Xi Jinping forrige uke.USAs handelsunderskudd med Kina er et spesielt sårt punkt for Trump, som gikk til valg på å snu denne trenden. Den økende skjevheten i handelen mellom de to landene truer dermed med å ytterligere forverre mulighetene for en handelsavtale etter at den 90 dager lange «våpenhvilen» er over.Kinas eksport til USA steg i november med 9,8 prosent sammenlignet med november i fjor, mens importen sank med 25 prosent i samme periode, viser nye tall fra kinesiske myndigheter.Mindre soyabønnerAmerikanske bønder har vært spesielt hardt rammet av handelsspenningene, og Trump skrev tidligere denne uka på Twitter at Kina «umiddelbart» ville begynne å kjøpe produkter fra amerikanske bønder.De kinesiske handelstallene viser imidlertid at det motsatte har skjedd.Vanligvis har kinesere kjøpt mer amerikanske soyabønner mot slutten av året, etter hvert som den amerikanske innhøstingen kommer inn på markedet og tilførselen fra konkurrenten Brasil minker. Kinas import av soyabønner falt imidlertid med 38 prosent i november sammenlignet med forrige periode i fjor.I løpet av perioden januar-november har Kinas handelsoverskudd med USA økt til 293,5 milliarder dollar, sammenlignet med 251,13 milliarder dollar i samme periode i fjor.Mindre enn ventetMed alle land de handler med, deriblant USA, hadde Kina et handelsoverskudd på 44,7 milliarder dollar i november, opp fra 35 milliarder måneden før.Veksten i eksport og import avtok imidlertid sammenlignet med oktober. I november økte kinesisk eksport med 5,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, mens eksporten kun økte med 3 prosent, begge betydelig mindre enn det Bloomberg og andre finansnettsteder forventet.Bremsen i importen og eksporten er ytterligere et dårlig tegn for kinesisk økonomi, som med en vekst på 6,5 prosent i tredje kvartal i år hadde sin laveste vekstrate på ni år.Shanghai-indeksen har falt med 18,8 prosent det siste året, og Kinas valuta yuan har falt med om lag ni prosent mot den amerikanske dollaren så langt i 2018.(©NTB)