Nå er det tid for å sjekke røykvarsleren

Flere er omkommet i branner så langt i år enn i hele fjor. Lørdag var det Røykvarslerdag og tid for å bytte batterier.

I kun 3.000 av de 9.000 tilfellene der brannvesenet rykket ut i Norge, var det røykvarsler i huset der brannen startet. Det viser statistikk som alle landets brannvesen rapporterer inn til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).I 2017 omkom 26 personer i branner i Norge. Det er det laveste antallet siden DSB begynte å registrere brannofre i 1979. Men 2018 bryter den positive tendensen. Så langt i år det registrert 31 omkomne i branner.– Det er viktig å plassere røykvarslere slik at de slår ut raskt om det begynner å brenne på kjøkkenet, på vaskerommet, ved sikringsskapet og eventuelt i et teknisk rom. Disse bør være seriekoblet med røykvarslere i alle soverom. Da blir du vekket, sier avdelingsleder i DSB, Anne Rygh Pedersen.Siden det allerede, før året er omme, er en økning i antall omkomne sammenlignet med hele fjor, oppfordrer DSB folk til å ta litt ekstra vare på hverandre.– Har du en eldre slektning eller nabo som ikke får byttet batteri i sin egen røykvarsler, så tilby dem hjelp. Det kan redde liv, sier Rygh Pedersen.Én røykvarsler per etasje er et minstekrav, men flere varslere øker sjansene for å redde seg ut i tide. 1. desember er Røykvarslerdagen. DSB oppfordrer derfor alle til å bytte batteri i røykvarslerne sine og kontrollere at de virker.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også