Færre fly, men flere passasjerer

- Trenden i flymarkedet fortsetter, sier konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor.

Totalt reiste 54.397.000 passasjerer til, fra eller via Avinors lufthavner i 2018, noe som er en oppgang på 2,8 prosent sammenlignet med året før, går det frem av en pressemelding.Antallet flybevegelser gikk ned med i overkant av 3000 flyvninger, eller 0,4 prosent.Til og fra utlandet- Trenden i flymarkedet fortsetter. Det viser at flyselskapene gjør en bedre jobb med å utnytte kapasiteten sin, med blant annet fullere fly, samtidig som vi på blant annet Oslo lufthavn har flere store fly med plass til flere passasjerer per flyvning, sier konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor.Det er trafikken til og fra utlandet som har den største økningen i 2018, og 22,5 millioner passasjerer reiste direkte til eller fra Norge og utlandet.- Dette har stor betydning for norsk verdiskaping, og viser at Norge er et attraktivt land å besøke og at nordmenn ønsker å utforske verden, sier Falk-Petersen. Norges hovedflyplass, Oslo lufthavn, hadde over 28,5 millioner passasjerer i 2018, en vekst på 3,8 prosent sammenlignet med året før og med en total punktlighet for den kommersielle flytrafikken på 80,2 prosent.- For Oslo og hovedstadens besøksnæring er det viktig med et godt rutenettverk til og fra Oslo lufthavn. Fra 2017 til 2018 var det en økning på 3,1 prosent i antall gjestedøgn på hoteller i Oslo og for denne næringen vil effektive transportløsninger inn til Oslo, som luftfart, spille en viktig rolle også i fremtiden, Christian Lunde, administrerende direktør i Visit Oslo.I desember var det en vekst på 3 prosent på Avinors lufthavner, med over 3,7 millioner passasjerer. Nærmere 1,9 millioner passasjerer reiste til eller fra Oslo lufthavn. Dette tilsvarer en vekst på 3,5 prosent.Flere andre lufthavner hadde også positive tall, og Bergen lufthavn hadde i desember 429 000 reisende og en økning på 5,1 prosent. Totalt har reiser mellom Norge og Frankrike økt med hele 48 prosent.- Etter åpningen av nye Bergen lufthavn har vi også fått flere nye direkteruter, som Air France sin rute til Paris. Norwegian har opplevd en vekst på 76 prosent på sin rute mellom Oslo lufthavn og Paris, forklarer Falk-Petersen.Oppstarten av Norwegians rute til Riga og vekst på rutene til Gdansk og Warszawa har ført til at trafikken til Latvia og Polen har økt med henholdsvis 22 og 17 prosent i desember.Norwegian størst For første gang siden oppstarten i 2002 var Norwegian det største flyselskapet på Avinors flyplasser over et helt kalenderår med totalt 20 519 345 passasjerer. En vekst på 4,7 prosent. SAS hadde 20 280 810 passasjerer med en vekst på 1,4 prosent.


Les også