Huawei bygger sikkerhetssenter i Norge

Det kinesiskeide teknologikonsernet Huawei skal bygge et testsenter for cybersikkerhet i Norge.

Målet med senteret er å gi kundene og norske myndigheter «innsyn i Huaweis leveranser til blant annet det kommende 5G-nettet, og åpner for et tett, grundig og åpent samarbeid om sikkerhet og personvern», skriver selskapet i en pressemelding onsdag.Nyheten kommer etter bekymringer fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som mener at selskaper fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, bør begrenses fra å jobbe med ekomnett, skrev E24 tirsdag .– Ikke dårligere sikkerhet med oss– Vi håper med dette å bevise at det ikke er noen grunn til å tro at sikkerheten er dårligere med oss som leverandør enn med andre aktører i markedet. Huawei vil aldri gi noen lands myndigheter tilgang til informasjon. Vi er et globalt konsern med 180.000 ansatte i 170 land, og det er disse ansatte som eier oss, ikke den kinesiske stat, sier sikkerhetsdirektør Tore Larsen Orderløkken i Huawei Norge.Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sa i forrige uke til Reuters at Norge vurderer tiltak som vil ekskludere utstyr fra Huawei i utbyggingen av 5G-nettverket i Norge.Flere land, blant andre USA, New Zealand og Australia, har bannlyst Huawei fra sine mobilnett, i frykt for at det kinesiske selskapet er knyttet for tett opp mot den kinesiske staten og kinesiske etterretningsorganer. Selskapet har konsekvent avvist beskyldningene og forlangt bevis.Lover full transparens– Av både sosiale og økonomiske grunner må vi sørge for at alle data er beskyttet, at alles privatliv respekteres, og ikke minst at ingenting vi gjør går på kompromiss med et lands krav til sikkerhet. Dette er selve grunnlaget for å bygge tillit til den digitale økonomien. Huawei anerkjenner dette til fulle, og vi styrker vår tilnærming til sikkerhet kontinuerlig, sier sikkerhetsdirektør Orderløkken i Huawei Norge.– Det norske sikkerhetssenteret vil gi full transparens for både myndigheter, teleoperatører og kunder, sier sikkerhetsdirektøren.– Vi har ingen tilknytning til kinesiske myndigheter utover å ha hovedkontor i Kina. Som leverandør til 45 av de 50 største teleselskapene i verden er vi helt avhengige av tillit fra våre kunder og sluttbrukere, og dette vil vi naturligvis ikke gå på kompromiss med, sier Orderløkken i pressemeldingen.Huawei har tidligere bygget testsentre for cybersikkerhet i Belgia, Tyskland og Storbritannia.(©NTB)