Kinesisk handelsdelegasjon på plass i USA

Treasury Secretary Steven Mnuchin calls on a reporter to ask a question during a press briefing at the White House, Monday, Jan. 28, 2019, in Washington. (AP Photo/ Evan Vucci) Evan Vucci

En kinesisk handelsdelegasjon ledet av visestatsminister Liu He har ankommet USA for fortsatte forhandlinger. Liu skal blant annet møte president Trump.

Finansminister Steven Mnuchin sier Donald Trump skal møte den kinesiske handelsutsendingen i løpet av samtalene, som etter planen skal gjennomføres onsdag og torsdag. Visestatsminister Liu He leder en delegasjon på 30 tjenestemenn til Washington. Mandag landet gruppen, som inkluderer landets sentralbanksjef, i den amerikanske hovedstaden.Målet med samtalene er å komme fram til en avtale innen 1. mars for å unngå en kraftig økning av amerikansk toll og importavgifter. Det er under en uke siden USAs handelsminister Wilbur Ross kommenterte at Washington og Beijing er milevis unna enighet om en handelsavtale, tross mye forberedende arbeid før møtet.Forventer fremgangFinansminister Mnuchin sier nå han forventer «betydelig fremgang i disse møtene». Han sier håndheving av en eventuell avtale, beskyttelse av amerikansk opphavsrett og en slutt på Kinas politikk som pålegger investorer å opprette såkalte joint venture-selskaper er «tre av de viktigste sakene på dagsordenen».– Vi vil være sikre på at når vi får en avtale, så er det en avtale som vil bli håndhevet, og det har kineserne gitt uttrykk for at de forstår, sier Mnuchin.Samtidig er arbeidet neppe blitt lettere av den anstrengte situasjonen mellom USA og den kinesiske mobilgiganten Huawei. Mandag ble tiltalen mot selskapet, finansdirektør Meng Wanzhou og to datterselskaper offentliggjort. Handelsminister Ross understreker at tiltalen er en separat sak, fullstendig atskilt fra handelssamtalene.«Våpenhvile»President Trump møtte sin kinesiske kollega Xi Jinping i forbindelse med G20-møtet i Buenos Aires i desember. Der ble de to lederne enige om en tre måneder lang «våpenhvile» i handelskrigen der USA og Kina har pålagt hverandre nye tollavgifter.Pausen skulle brukes til å forhandle fram en ny handelsavtale. Trump har særlig sett seg lei på at USA går med underskudd – og dermed i hans øyne taper – i utenrikshandelen med Kina.(©NTB)


Les også