Nytt på nytt ga organdonor-boom

25.000 nye personer opprettet digitalt donorkort i løpet av helgen – etter at nettopp organdonasjon var tema i Nytt på nytt på NRK fredag.

– Til dere der ute som er i tvil om dere skal bli donor: Det er ikke sånn at man kommer og tar organene mens dere er i live. Ikke foreløpig. Da må køene bli litt lengre, spøkte Pernille Sørensen i Nytt på nytt  -panelet.Programleder Bård Tufte Johansen viste i detalj hvordan man registrerer donorkort  i sin kjernejournal.150.000 registrertDet er nå 150.000 innbyggere som har opprettet digitalt donorkort på helsenorge.no. Nærmere 25.000 av disse ble lagt inn i løpet av helgen, opplyser Direktoratet for e-helse til NTB. Når man legger inn donorkort, vil også pårørende varsles via helsenorge.no-løsningen. Helsepersonell kan se donorkort i pasientens kjernejournal.– Vi er glad for økt bruk av helsenorge.no. Det er flere nyttige tjenester her som forenkler hverdagen. At helsenorge.no også kan bidra til å redde liv, er svært meningsfylt, sier direktør Christine Bergland i Direktoratet for e-helse.Nedgang i fjorI fjor ble det utført 100 organdonasjoner, noe som resulterte i totalt 445 transplanterte organer, ifølge Dagen.  Det er en nedgang på 10 prosent fra året før, opplyser Stiftelsen Organdonasjon.I løpet av fjoråret fikk leger i Norge 39 avslag fra pårørende om å bruke organer fra avdøde til transplantasjon. For å få bukt med den voksende køen av personer i organkø, går en overlege ved Sykehuset i Vestfold nå inn for å fjerne pårørendes vetorett, ifølge NRK.– Alle som dør og kan benyttes som organdonorer bør være det uavhengig av hva de pårørende mener, sier overlege og seksjonsleder Stig Arne Kjellevold på Sykehuset i Vestfold.(©NTB)