Polen mistenker kinesisk Huawei-ansatt for spionasje

In this Jan. 9, 2019, photo, a security guard stands near the Huawei company logo during a new product launching event in Beijing. The Chinese Foreign Ministry said late Friday, Jan. 11, 2019, it is "closely following the detention of Huawei employee Wang Weijing" on charges of allegedly spying for China, and has asked Poland to "handle the case lawfully, fairly, properly and to effectively guarantee the legitimate rights of the person, his safety and his humanitarian treatment," according to state broadcaster CCTV. (AP Photo/Andy Wong) Andy Wong

En kinesisk forretningsmann er arrestert i Polen, mistenkt for spionasje. Statlige medier identifiserer ham som en høytstående ansatt i skandalerammede Huawei.

I tillegg er en polsk statsborger arrestert på bakgrunn av samme mistanke.Talsperson Stanislaw Zaryn for Polens sikkerhetstjeneste sier imidlertid til Reuters at anklagene mot den kinesiske mannen ikke kan tilknyttes Huawei.– Denne saken dreier seg kun om hans enkelthandlinger, og har ikke noe med selskapet å gjøre, sier Zaryn.Kinas utenriksdepartement sier i en uttalelse at de er svært bekymret over saken og oppfordrer Polen til en rettferdig håndtering av saken.Maclej Wasik, visedirektør for Polens sikkerhetstjeneste, sier at arrestasjonen av de to, som fant sted tirsdag, har vært planlagt lenge.– En polakk og en kinesisk statsborger har blitt arrestert, mistenkt for spionasje. Kineseren er en forretningsmann som jobber for et viktig telekommunikasjonsforma, sier Wasik.Polens statlige TV-kanal identifiserer den kinesiske mannen som Weijing W., og sier at han var direktør i Polen for Huawei.Den polske mistenkte er ifølge Wasik kjent i kretser tilknyttet datakriminalitet. TV-kanalen identifiserer ham som Piotr D, og sier at han tidligere var en høytstående ansatt ved byrået for innenrikssikkerhet, en statlig etat som etterforsker spionasje og terrorisme.Om de blir dømt, må de tilbringe opp til ti år i fengsel.(©NTB)