Full stans i flytrafikken

Flytrafikken i Norge er stanset grunnet problemer med et datanettverk som forsyner Avinor med informasjon.

Oslo Lufthavn Gardermoen melder om trafikkstansen via Facebook. Det er uklart hvor lang tid det vil å rette feilen.– Viktig melding til våre reisende: Datanettverket som gir Avinors systemer informasjon om flygninger som skal trafikkere i norsk luftrom er nede. Feilen ligger utenfor Norge og medfører svært begrenset kapasitet i flytrafikken. Alle avganger og ankomster er stanset inntil videre. Vi beklager de ulempene dette måtte medføre, og kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig.Problem i EnglandAvinor opplyser at de vil komme med løpende oppdateringer på sine nettsider om hendelsen og hvilke konsekvenser den får.– Vi ber passasjerer forholde seg til denne informasjonen samt informasjon de får fra sitt flyselskap, opplyser Avinor i en pressemelding.Kommunikasjonssjef Gurli Ulverud i Avinor sier til NTB at problemet ligger i England.– Vi vet at datasystemet som er nede, befinner seg der, men vi det ikke hva feilen er. Vi jobber selvfølgelig med å utbedre dette, men vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før feilen er funnet og eventuelt rettet, sier Ulverud.Noen unntak– Vi har spurt om dette gjelder andre land, men beskjeden er at det bare er Norge som er rammet. Dette systemet leverer informasjon om alle flygninger i norsk luftrom, som flygeledere og kontrollsentre er avhengig av. Så lenge vi ikke har denne informasjonen, er vi nødt til å stanse trafikken, forklarer Ulverud.– Det kan være noen unntak, men det vil i beste fall være ekstremt begrenset kapasitet. I praksis er det full stans i både utenriks- og innenrikstrafikken.Et Widerøe-fly fra Kirkenes og Vadsø landet som normalt i Alta klokken 6. Ti minutter senere landet Thai Airways' fly fra Bangkok på Gardermoen. Det er også enkelte fly i luften som kun skal passere gjennom norsk luftrom på vei til og fra andre land.