Ny rekord for norsk sjømateksport

Norge eksporterte 200.600 tonn sjømat for 8,6 milliarder kroner i januar, opplyses det i en melding.Det er 992 millioner kroner, tilsvarende 13 prosent, mer enn i samme periode i fjor.Volumet ble derimot tedusert med 7.700 tonn, tilsvarende 4 prosent.- Vi legger bak oss et sterkt 2018 som var tidenes år for norsk sjømateksport, og begynner det nye året med gode tall: Det har aldri før vært eksportert sjømat for større verdier i en januarmåned enn i år. Økt etterspørsel har gitt en prisøkning for laks og en verdivekst på 695 millioner kroner, til rekordhøye 5,7 milliarder for laks i januar. Skreisesongen har startet godt, og sammen med en sterk vekst for fryst torsk har vært med på å gjøre januar til tidenes sterkeste i hvitfisksektoren. Dette gjør at vi har en total økning i eksportverdien på nesten én milliard kroner sammenlignet med januar i fjor, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Asbjørn Warvik Rørtveit, i en kommentar.Ifølge meldingen har forholdet mellom fiskeri og havbruk i liten grad endret seg fra januar i fjor. Verdien av sjømateksporten fra havbruk utgjorde 70 prosent, mens volumet lå på 45 prosent. Verdien har økt med 13 prosent, mens volumet er det samme. For fiskeri økte verdien av sjømateksporten med 8 prosent, mens volumet har blitt redusert med 8 prosent.LaksNorsk laks er fortsatt populær, og det ble i januar eksportert 86.000 tonn laks til en verdi av 5,7 milliarder kroner.Det tilsvarer en økning på 1.800 tonn, tilsvarende en oppgang på 2 prosent, mens verdien økte med 700 millioner kroner eller 14 prosent sammenlignet med januar i fjor.Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks var i januar på 62,93 kroner per kilo, mot 56,99 kroner per kilo i januar i fjor.Polen, Frankrike og USA var de landene som importerte mest laks fra Norge.- I januar har USA størst verdivekst, og det er økt eksport av fersk og fryst filet som er driveren for veksten. Sterk vekst har det også vært til Polen, Danmark, Nederland, som i stor grad videreforedler laks beregnet for konsum i andre EU-markeder, sier sjømatanalytiker, Paul T. Aandahl, i en kommentar.Les hele meldingen her.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker