Refser EU for hemmelighetskremmeri

EU får kritikk for hemmelighetskremmeri i eurogruppen.

Transparency International anklager EU for akutt mangel på demokratisk kontroll med beslutningene som tas i eurogruppen.I en ny rapport går organisasjonen hardt ut mot EU for måten eurogruppen fungerer på.Eurogruppen er en styringsgruppe for landene som har euroen som valuta. Men sammenslutningen er uformell og har verken ansatte eller noe hovedkvarter.Juridisk sett kan eurogruppen heller ikke ta beslutninger. I praksis tar eurogruppen i stedet beslutninger via andre institusjoner.Konstruksjonen er uforenlig med demokratisk ansvarlighet, mener Leo Hoffmann-Axthelm ved Transparency Internationals EU-kontor.– Ministrene er blitt komfortable med å forhandle bak lukkede dører, så sterkere demokratisk ettersyn ville bare ha gjort livet deres mer vanskelig, sier Hoffmann-Axthelm.Sven Giegold, som representerer De grønne i EU-parlamentet, mener eurogruppen er blitt EUs «svarte hull».– Eurogruppens demokratiske underskudd gjør hele EU sårbart for kritikk for mangel på demokrati, advarer han.Transparency Internationals anbefaling er at eurogruppen i stedet bør bli en formell institusjon i EU eller innlemmes i EUs ministerråd.(©NTB)