Setter ned foten for togfusjon

EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager sier nei til togfusjonen mellom franske Alstom og tyske Siemens.

Saken om mulig sammenslåing av togvirksomhetene i tyske Siemens og franske Alstom ble europeisk storpolitikk. De siste månedene har både franske og tyske toppolitikere lagt press på kommisjonen for å få togfusjonen gjennomført.Målet var å skape en verdensledende europeisk togprodusent, og Alstom bekreftet i slutten av januar at de to selskapene hadde lagt fram et nytt forslag for EU-kommisjonen. Dette forslaget ble avvist.Vestager offentliggjorde sin beslutning onsdag formiddag og begrunnet den med at de to selskapene ville ha fått monopol på det europeiske markedet.Sammenslåingen hadde ifølge henne også ført til høye priser på signalsystemene, som skal skape trygghet for passasjerene.Siemens og Alstom har ikke vært villige til å imøtekomme bekymringene fra kommisjonen, uttalte Vestager.Frankrikes finansminister Bruno Le Maire kaller Vestagers avgjørelse en «økonomisk feiltakelse».– Dette kommer til å tjene Kinas økonomiske og industrielle interesser, sier Le Maire i et intervju med TV-kanalen France 2.Siemens' administrerende direktør Joe Kaeser var meget skuffet etter at avgjørelsen falt.– Å beskytte kundenes interesser må ikke bety at Europa ikke kan konkurrere med ledende nasjoner som Kina, USA og andre, la han til.(©NTB)