Slepet av KNM Helge Ingstad nærmer seg fullført

Slepet av KNM Helge Ingstad har gått raskere enn ventet. Fregatten er ventet å ankomme Hanøytangen torsdag formiddag.

Næringsliv

– Vi forventer å være fremme ved Hanøytangen i 10-tiden. Da vil man bruke fire timer på fortøyning, sier Elisabeth Sandberg i Forsvarsmateriell til NRK  torsdag morgen.Vel framme skal fregatten heves og plasseres på en lekter, som er den mest kritiske fasen.– Det er ventet litt vind i området, noe som kan gi litt utfordringer. Men vi tar tiden til hjelp og studerer værprognosene kontinuerlig, sier Sandberg.Hun regner med at fregatten er på plass på Haakonsvern søndag.Slepingen startet onsdag kveld. Forsvaret meldte at det kunne ta opptil 24 timer å slepe fregatten Helge Ingstad fra havaristedet i Hjeltefjorden til Hanøytangen, men arbeidet har altså gått raskere enn ventet.Flyttet på grunn av værBOA, selskapet som er ansvarlig for planleggingen og gjennomføringen av selve hevingsoperasjonen, og Forsvarsmateriell besluttet onsdag å endre stedet for hevingen.Det var ventet store dønninger på havaristedet, som gjorde den opprinnelige hevingsplanen for risikabel.Den havarerte fregatten flyttes derfor til Hanøytangen på vestsiden av Askøy – cirka 15 nautiske mil sørøst for havaristedet. Ifølge Forsvaret er det der ventet roligere vær og mindre bølger.Heves på HanøytangenFregatten var allerede blitt hevet cirka 1,5 meter i vannet ved hjelp av lensing og drenering på havaristedet onsdag.På Hanøytangen vil hevingsoperasjonen fortsette. Da skal deler av mannskapet som var om bord under kollisjonen i Hjeltefjorden 8. november, bidra med å tømme fregatten for vann.Rundt 120 besetningsmedlemmer skal delta i dette arbeidet. Vanndreneringen vil ta mellom to og tre døgn, ifølge Bergens Tidende.(©NTB)

knm helge ingstad
Nyheter
Næringsliv