Så mye steg prisene

Prisene steg mer enn ventet i februar.

Publisert 11. mars 2019 kl. 07.58
Oppdatert 29. aug. 2019 klokken 21.01
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 220 ord
Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,8 prosent fra januar til mars 2019, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).Tolvmånedersendringen i KPI var 3,0 prosent i februar, mens det ifølge en sammenstilling utført av TDN Finans på forhånd var ventet oppgang på 2,8 prosent.Det var ifølge SSB økte priser på mat og alkoholfrie drikkevarer som var den største bidragsyteren til oppgangen. «Februar er normalt en måned hvor prisene i dagligvarebransjen justeres. Møbler og klær gikk opp i pris etter salgsaktivitet forrige måned», heter det i meldingen.- Prisoppgangen på klær i februar var ikke ventet dersom man ser på prisutviklingen for klær tidligere år. Vi ser at oppgang etter januarsalg og inntog av nye vårvarer bidro til å løfte prisene noe allerede i februar, noe som i tidligere år først er målt i mars, sier rådgiver i SSB, Silje S. Thorsnes, i en kommentar.Prisene på elektrisitet inkludert nettleie viste en nedgang på 6,4 prosent i februar, noe som bidro til å dempe oppgangen.KPI-JAEKjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg 1,2 prosent i februar.Over året endte kjerneinflasjonen opp 2,6 prosent. Her var det ifølge TDN Finans ventet 2,1 prosent.PPIProdusentprisindeksen (PPI) steg med 0,4 prosent fra januar til februar.Økte priser på olje og raffinerte petroleumsprodukter bidro mest til å dra PPI opp fra forrige måned, mens strømprisen dro i motsatt retning.