Tre drept etter skyting på trikk i Nederland

Nederlandsk politi har etterlyst en 37 år gammel tyrkisk mann etter skytingen på en trikk i Utrecht der tre mennesker ble drept og fem såret.

Publisert 18. mars 2019 kl. 17.01
Oppdatert 18. mars 2019 klokken 17.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 424 ord
Rescue workers install a screen on the spot where a body was covered with a white blanket following a shooting in Utrecht, Netherlands, Monday, March 18, 2019. Police in the central Dutch city of Utrecht say on Twitter that "multiple" people have been injured as a result of a shooting in a tram in a residential neighborhood. (AP Photo/Peter Dejong) Peter Dejong

– På det nåværende tidspunkt kan vi bekrefte at tre er døde og ni er såret, tre av dem alvorlig, opplyser borgermesteren i Utrecht, Jan van Zanen, mandag ettermiddag.Politiet i Utrecht nedjusterte en time senere i en Twitter-melding  antallet sårede til fem.Trusselnivået i Utrecht og omegn ble hevet til høyeste nivå etter skytingen, sikkerheten ved flyplasser og offentlig bygninger ble skjerpet og folk ble bedt om å holde seg innendørs. Denne oppfordringen ble senere trukket tilbake.På frifot– Gjerningspersonen er på frifot. Et terrormotiv kan ikke utelukkes, sa Nederlands antiterror-koordinator Pieter-Jaap Aalbersberg under en pressekonferanse i Haag.Han opplyser at det var skyting flere steder i byen, men det er uklart hvor dette i så fall har skjedd, og det er ikke kommet bekreftelser eller meldt om ofre.– Det ble avfyrt skudd flere steder i Utrecht i dag morges. Det pågår nå en stor politioperasjon for å pågripe gjerningsmannen, sa Aalbersberg.Skal ha flyktet i bilDen første meldingen om at en mann hadde trukket våpen og avfyrt skudd inne på en trikk, kom klokken 10.45 mandag.Øyenvitner fortalte om kaotiske tilstander og sårede, og tungt bevæpnet antiterrorpoliti, og ambulansepersonell kom raskt til stedet. Flere sårede ble fløyet til sykehus i helikopter.Ifølge øyenvitner og politiet flyktet gjerningsmannen fra stedet, angivelig i en rød bil av merket Renalt Clio som var kapret kort tid tidligere.Bilen ble senere funnet forlatt i nærheten og antiterrorpoliti slo kort tid etter til mot en leilighet i området. Det skal imidlertid ikke ha blitt foretatt pågripelser.Etterlyst 37-åringMandag ettermiddag gikk politiet ut med navn og bilde på en 37 år gammel tyrkiskfødt mann, som mistenkes for å ha stått bak skytingen.Mannens motiv er ikke kjent, men ifølge ubekreftede meldinger skal han ha vært i retten i forbindelse med en voldtektssak for få uker siden.Journalisten Yelle Tieleman i avisen Utrechts Nieuwsblad opplyser på Twitter  at 37-åringen i 2013 var involvert i en annen skyteepisode, der han angivelig åpnet ild mot tilfeldig forbipasserende i Utrecht. Ifølge  BBCs tyrkiske tjeneste  , som har snakket med en tyrkisk bekjent av den etterlyste i Utrecht, har mannen tidligere kjempet i Tsjetsjenia.– For få år siden ble han arrestert, mistenkt for å ha tilknytning til den ytterliggående islamistgruppen IS, men han ble senere løslatt, forteller den tyrkiske forretningsmannen til BBC.Hørte tre skuddJimmy de Koster bor i nabolaget og var øyenvitne til skytingen på trikken. Han forteller til TV-stasjonen RTV Utrecht at han hørte tre skudd og så en kvinne i 20-35-årsalderen ligge blodig på bakken utenfor trikken.Flere menn løp ifølge de Koster bort til kvinnen og forsøkte å dra henne unna, men trakk seg tilbake da det ble avfyrt flere skudd.(©NTB)