Vil holde på dagens avtaler uansett

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik sier Norge vil opprettholde dagens avtaler ved «no deal».

Publisert 6. mars 2019 kl. 12.52
Oppdatert 6. mars 2019 klokken 12.53
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 216 ord

Hvis det blir «no deal-brexit»  for Storbritannia vil Norge søke å midlertidig videreføre de avtalene som gjelder, før man forhandler frem en ny handelsavtale. Det sier fiskeriminister Harald Tom Nesvik til TDN Direkt onsdag.- Problemet er at Storbritannia ikke har lov til å skrive under på avtaler før etter uttredelse har funnet sted, så det er derfor vi jobber bilateralt med å få på plass løsninger. Utenriksdepartementet jobber veldig godt med dette, og regjeringen har veldig stort fokus på det, slik at overgangen ikke blir et problem. Vi vet jo ikke hva vi vil klare å løse og ikke, men det ser veldig greit ut, sier Nesvik, ifølge nyhetstjenesten. Nå forhandles det om en midlertidig avtale som vil gjelde frem til en ny avtale er forhandlet frem. Fiskekvoter er ifølge fiskeriministeren et felt der det vil bli utfordringer.- For eksempel på importkvoter, der vil Norge måtte ha en egen avtale med UK for forskjellige fiskeslag. Der er det pågående samtaler på embetsnivå, og så vil jeg måtte godkjenne det til slutt, sier Nesvik til TDN Direkt.Han sier formålet med en overgangsavtale vil være å unngå problemer i tilfelle en no deal-brexit. - For Norge er det særlig viktig med tilgang for bearbeidede produkter. Men økt markedstilgang vil bli i neste fase, når Norge og Storbritannia skal forhandle en ny handelsavtale, sier han.