Janerik Henriksson/TT

Eirik Stubø går av som teatersjef ved Dramaten

Nordmannen Eirik Stubø går av som sjef for det svenske nasjonalteatret Dramaten etter å ha latt en mishandlingsdømt skuespiller arbeide ved teatret.

Stubø har de siste ukene fått kraftig kritikk fordi han lot en skuespiller arbeide på teatret selv om han på 1990-tallet ble dømt for mishandling av og trusler mot den nå avdøde artisten Josefin Nilsson.Nyheten om Stubøs avgang ble kjent under et møte som teatret holdt for de ansatte mandag formiddag.– De siste ukenes massive oppmerksomhet rundt Dramaten og arbeidsmiljøspørsmål har påvirket mange og vært utfordrende for hele virksomheten. Og jeg har i løpet av de siste dagene forstått at jeg ikke har stor nok tillit hos tilstrekkelig mange i personalet, sier Stubø i en kommentar.DokumentarFørst da SVT i slutten av mars viste dokumentaren «Josefin Nilsson – älska mig för den jag är», besluttet Stubø at den mishandlingsdømte skuespilleren ikke lenger skulle få delta i oppsetninger ved teatret. Stubø har senere beklaget beslutningen om å ansette mannen igjen til tross for den betingede dommen i svensk lagmannsrett (hovretten).Stubø har vært Dramatens teatersjef siden 2015. I en pressemelding fra teatrets styre får Stubø ros for den kunstneriske ledelsen av teatret og for å ha skaffet teatret et større publikum.«Vi håper å få se Eirik som regissør på teatret igjen. Men styret anser at Dramaten trenger en omstart på de områdene som dreier seg om arbeidsmiljø. Og vi tror det er best at det skjer med en ny administrerende direktør, skriver styreleder Ulrika Arehed Kågström.Sinne og lettelseSamtidig som Stubø gikk av, ble teatrets visedirektør, Maria Groop Russel, utnevnt til midlertidig teatersjef med umiddelbar virkning. Teatret har også startet jakten på en ny teatersjef.Ansatte reagerte både med sinne og lettelse da de fikk beskjed om Stubøs avgang mandag, melder Aftonbladet.Både det svenske Teaterförbundet og flere ansatte har rettet kraftig kritikk mot teaterets ledelse etter at dokumentaren om Josefin Nilsson ble vist. De mener at det ikke er gjort nok for å følge handlingsplanen der det står at teatret har nulltoleranse for trakassering og vold.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også