Frykter mange snøskred i påsken

Advarer mot snøskred.

- Folk har for alvor kastet seg på toppturtrenden, men kun én av tre av de som ferdes på fjellet har kunnskap om farene ved snøskred, viser undersøkelser. Toppturutstyr åpner opp for nye områder i fjellet for folk som vi frykter ikke alltid vet hvordan de tryggest skal ferdes der, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding. Han viser til de siste varslene som melder om betydelig snøskredfare i Nord-Norge de nærmeste dagene. - Med alle skredene som har gått denne vinteren bør man tenke seg godt om før man legger ut på tur. Selv om været skulle bli stabilt i påsken, finnes det svake lag i snødekket som gjør at det ikke er trygt å ferdes der i lang tid fremover. Tegnene er ikke nødvendigvis lette å se, sier han.Setnes opplevde to skred sist vinter i et område som normalt ikke er skredutsatt. – Det raste ut to mindre skred foran meg i et flatt område. Hverken værforholdene eller snømengden tilsa at det skulle gå skred der, men man er aldri helt sikker. Jeg gikk alene denne dagen, og hadde valgt et kjent område som jeg har gått i mange ganger tidligere. Jeg holdt meg unna de bratteste partiene og fulgte ryggen av fjellet, men likevel raste det ut. Selv om rasene var små var det mer enn nok snø til at jeg kunne blitt sittende fast eller lagt i klem. Ofte er det de små skredene som tar livet av folk, sier Setnes i meldingen.Snøskredvarslingen ved varsom.no anbefaler å unngå alt skredterreng og spesielt terreng brattere enn 30 grader.- Se nøye på hvor du har tenkt å gå og sett deg inn i hva som gjør et område skredfarlig. Følg nøye med på værforholdene. Er det meldt regn og mye vind kan det bygger seg opp skavler. Værforholdene kan skifte fort. Hold deg oppdatert på varsom.no, oppfordrer Einar Ananiassen, seksjonsleder for hjelpekorps i Hordaland Røde Kors, i meldingen. - Ha med førstehjelpsutstyr uansett hvor du går. Ha med varme klær, ikke bare en ekstra genser. Ta høyde for at du kan skade foten og ikke kommer deg av flekken. I verste fall må du bli ute over natten. Videre bør du ha med spade, søkestang, og skredsøker. Den må stå i sendefunksjon, slik at de andre kan finne deg om du blir tatt av skred, så bytter du over til mottaker om noen andre blir tatt, sier han videre.Kameratredning er suksessfaktor nummer en når det gjelder å overleve skred.- Det tar tid før Røde Kors er inne, derfor er den umiddelbare innsatsen veldig viktig. Man har ikke tiden på sin side om man er tatt av skred. Allerede etter en halv time synker sjansene for å overleve. Her blir kombinasjon av riktig utstyr og kunnskap om hvordan du bruker det viktig, sier Ananiassen.


Les også