Kreftforeningen krever høyere priser på røyk

Foto: Scanpix

Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel krever kraftig prishopp på røyk i Norge og mener det er det viktigste grepet for å få flere til å slutte.

– Helseminister Bent Høie går inn for økte priser på røyk når han er i utlandet, men her hjemme skjer det ingenting. Vi ønsker en reell prisøkning. Både vi og Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler en 10 prosent økning som må gjentas over tid, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel til VG.Hun sier økt pris er det viktigste virkemiddelet for å få ned andelen røykere ytterligere. Hun sier videre at prisen på tobakk lenge har vært prisindeksregulert.– Det er nesten ti år siden forrige regjering faktisk økte avgiftene på tobakk, så nå er det på høy tid, sier Ryel.I 2011 var det 17 prosent daglige røykere i Norge, mens i 2018 var tallet på 12 prosent. Trenden om festrøyking vedvarer imidlertid, 14 prosent mellom 16 og 24 år festrøykte i fjor, noe som er like mange som i 2011.Folkehelseministeres statssekretær Anne Bramo (Frp) sier til VG at de ikke lover høyere pris på røyk og avviser at de taler med to tunger.– Vi har nylig innført reklamefrie tobakkspakninger som er et viktig grep for å forebygge tobakksbruk blant barn og unge, sier hun.(©NTB)


Les også