Russisk «agent» dømt til fengsel i USA

Russiske Maria Butina, som amerikansk påtalemyndighet anklager for å være russisk agent, er dømt til 18 måneders fengsel.

Næringsliv

30-åringen, som kom til USA på et studentvisum i 2016, er dømt for på ulovlig vis å ha infiltrert den amerikanske våpenorganisasjonen NRA og knyttet kontakter med republikanske politikere.– Jeg ber ydmykt om tilgivelse. Jeg er ikke denne onde personen som mediene har fremstilt meg som, sa hun etter å ha blitt dømt til 18 måneders fengsel i en domstol i Washington fredag.Dommen på 18 måneders fengsel er i tråd med påtalemyndighetens påstand. Hun har allerede tilbrakt ni måneder i varetekt, og dommeren har gitt ordre om at hun skal deporteres etter at dommen er ferdigsonet.Butina ble pågrepet av FBI i juli i fjor, og i desember sa hun seg skyldig i å ha opptrådt som lobbyist på vegne av den russiske stat, uten å ha registrert seg som dette hos amerikanske myndigheter.– Trussel mot USAPåtalemyndigheten mener at selv om hun arbeidet i full åpenhet og ikke var knyttet til russisk etterretning, så utgjorde hun likevel en trussel mot USA.Blant dem hun har hatt kontakt med i USA, var Donald Trump, noe som skjedde under et valgkamparrangement i 2015.– Jeg ønsket en framtid her i internasjonal politikk, sa Butina og hevdet at det eneste hun ville, var å bedre forholdet mellom USA og Russland.– Hvis jeg hadde skjønt at jeg skulle ha registrert meg selv som en utenlandsk agent, så ville jeg ha gjort det, la hun til.Butina har tidligere forklart at hun samlet etterretning om NRA og andre grupper på ordre fra en tidligere russisk parlamentariker. Underlig sakAmerikansk påtalemyndighet har knyttet hennes virksomhet til Russlands forsøk på å påvirke utfallet av presidentvalget i Donald Trumps favør, men det er ikke påvist at hun har hatt noen direkte tilknytning til russiske myndigheter.I en epost til en venn i oktober 2016 skrev hun rett nok følgende, som blir sett på som bevis for slik kontakt:– Jeg har vært involvert i arbeidet med å sikre en SVÆRT privat kommunikasjonskanal mellom Kreml og sentrale (republikanske) ledere, via NRA, het det i eposten. Medstudenter reagerte også ved flere anledninger på at hun i beruset tilstand skrøt av kontakten sin med russiske myndigheter og varslet myndighetene om dette.Mueller-rapporten30-åringen fastholder at hun på egen hånd søkte kontakt med ledende republikanere. Det skjedde blant annet med bistand fra samboeren Paul Erickson, som var aktiv både i Det republikanske partiet og NRA. Butina er imidlertid ikke nevnt i spesialetterforsker Robert Muellers over 400 sider lange granskingsrapport om mulig russisk innblanding i presidentvalget, noe heller ikke noen av hennes amerikanske kontakter er. Russiske myndigheter hevder at Maria Butina er utsatt for en heksejakt, og russisk UD har ført en kampanje for henne i sosiale medier under slagordet «Løslat Maria Butina».(©NTB)

maria butina
usa
russland
spionasje
Nyheter
Næringsliv