SAS permitterer om lag 1.000 ansatte

Næringsliv

SAS permitterer rundt 930 kabinansatte og 70 stuere som følge av pilotstreiken. Likevel høster pilotene støtte fra kollegaer både på bakken og i kabinen.- Streiken rammer våre passasjerer i en skala vi ikke har sett i moderne tid. Det er en belastende og dramatisk situasjon, og vi gjør alt vi kan for å finne en snarlig løsning, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen til VG .I permitteringsvarselet som er sendt ut til de ansatte, viser SAS til den pågående streiken blant pilotene i Skandinavia, og at selskapet ikke lenger klarer å sysselsette kabinpersonale. Permitteringen gjelder fra og med onsdag.De kabinansatte erklærer på sin side støtte til de streikende pilotene. Lederen i SAS Norge Kabinforening, Anneli Nyberg, sier til Aftenposten at hun og hennes kollegaer kjenner seg godt igjen i problemene pilotene beskriver, både når gjelder lønn og arbeidstidsordningen som oppleves svært ugunstig.Støtte fra permitterte- Både pilotene, bakkeansatte og vi kabinansatte tjener mindre enn i mange andre flyselskaper, og har ingen mønster i turnusen vår. Det er veldig uheldig, det får jo konsekvenser for oss, sier hun.Også bakkeansatte i Widerøe Ground Handling (WGH), som også må tåle permitteringer som følge av streiken, erklærer sin støtte til pilotene. De mener det er uakseptabelt at SAS-pilotene «ikke har kontroll på hvor, når eller hvor lenge de skal arbeide».- Vi støtter pilotenes krav. Dette handler ikke om lønn, men om arbeidstid, sier fagforeningsleder Torild Mjelstad i Junit til FriFagbevegelse . Fagforeningen organiserer flesteparten av de bakkeansatte i WGH.Taxfree-saget fallerAnsatte i taxfreehandelen kan være de neste i køen av ansatte i luftfartsrelaterte jobber som blir permittert. Salget av alkohol, tobakk, parfyme og sjokolade på landets største flyplasser faller, hvilket har medført at de ansatte blir anmodet om å ta ferie og bruke avspasering inntil videre.- Vi har ikke permittert noen ansatte, og ønsker ikke å permittere noen ansatte. Men vi oppfordrer ansatte til å ta ut avspasering og ferie om det passer, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway (TRN) til E24.Selskapet driver taxfreesalget på Gardermoen samt på Trondheim Værnes, Bergen Flesland, Stavanger Sola og Kristiansand Kjevik. Selskapet har en omsetning på cirka 5,7 milliarder kroner i året.LO-støtteFagforbundet var mandag ute og ga de streikende pilotene sin støtte. Tirsdag gjorde LO-ledelsen det samme.- SAS-pilotene har tatt ansvar og hjulpet selskapet gjennom vanskelige tider, og er en yrkesgruppe som har opplevd et betydelig press på lønns- og arbeidsvilkår de siste tiårene, med konkurranse fra lavprisaktører og utflagging, sier nestleder Peggy Hessen Følsvik.

sas
Nyheter
Næringsliv