Slik ble Svein Harald Øygard sentralbanksjef på Island

Svein Harald Øygard er for mange kjent som nordmannen som ble sentralbanksjef midt i finanskrisen på Island. Nå har han skrevet bok.

21.05.2019 Gjest: Svein Harald Øygard
Næringsliv

Tirsdag var Svein Harald Øygard gjest i Økopnominyhetene med Trygve Hegnar, i anledning boken han har skrevet om da han var sentralbansjef på Island i 2009.Han skriver også om hva som kjennetegner et land på randen av konkurs og hvilke land som, basert på disse parametrene, ligner på Island i dag.I boken, som gis ut på Hegnar Medias bokforlag, skriver han også om hva man skal se etter for å avgjøre om aksjer og børser er billige eller dyre - og hvor vi er i sykelen akkurat nå.- Du er kanskje lei av å snakke om det, men hvordan blir man sentralbanksjef på Island?- Da får man en tekstmelding fra Finansdepartementet i Norge hvor de spør om du har lyst å bli sentralbanksjef på Island? Og da svarer man; - ja det har man lyst til. Spørsmålet er hvordan de sender den meldingen, og det er jo selvfølgelig fordi Islands økonomi kollapser. De konkluderer med at i en periode trenger vi faktisk en utenlandsk sentralbanksjef.- Så ringer de Finansdepartementet i Norge og spør; har dere en norsk kandidat? Så går de inn i skuffen og finner en som er unværlig - og som kan ofres - så sier de; har du lyst å bli sentralbanksjef. Så svarer du ja og så blir du sentralbanksjef på Island.Den gangen var Øygard ansatt i McKinsey, men før det hadde han blant annet vært statssekretær i Finansdepartementet.Men så enkelt var det ikke, for først måtte grunnloven på Island endres, noe som skjedde 26. februar 2009.Øygard skriver blant annet også i boken sin at Norge er der Island var i 2007. Hva han mener med det kan du høre på HegnarPodden.

island
svein harald øygard
Nyheter
Næringsliv