Svensker er flaue over å fly – nordmenn flyr stadig mer

SAS-sjef Rickard Gustafson ser selskapets underskudd i sammenheng med fjorårets nyord i Sverige, «flyskam». I Norge derimot, fortsetter flytrafikken å vokse.

Da SAS la fram halvårsresultatet sitt, varslet de at etterspørselen avtar i Sverige, der begrepet «flyskam» var årets nyord i 2018.– Det er med å påvirke. Det er jeg helt overbevist om, sier Rickard Gustafson til Dagens Næringsliv.Det er flere enn SAS som påpeker tendensen til at svenskene for eksempel tar tog i stedet for fly for å reise nå. Flytrafikken har falt ved nesten alle Swedavias flyplasser det siste halvåret.Samtidig fortsetter flytrafikken å vokse i Norge.– I Norge har man større forståelse for hva flybransjen betyr for samfunnet, sier Gustafson.Avinors flyplasser har hatt en trafikkvekst på mellom 1,6 og fire prosent årlig de siste fem årene, unntatt i 2015, året etter det siste oljeprisfallet, da det ble nullvekst.– Vi har så langt ikke gjort betraktninger rundt hva flyskam betyr for nordmenns flyreiser. Tallene hittil i år viser ingen indikasjoner på at folk flyr mindre enn før, sier informasjonsansvarlig Lasse André Vangstein i Avinor.(©NTB)