Trygve Hegnar: Bullshit og sludder

Vi har aldri trodd på prinsesse Märtha Louises evner til å snakke med hester, døde beste­foreldre eller engler, og derfor har vi heller ikke vært imponert av prinsessens engleskole, som ble det kommersielle verktøyet for hennes næringsvirksomhet.

Trygve Hegnar: Bullshit og sludder

Men noe måtte Märtha Louise leve av, og foreldrene lot henne holde på. De var litt stolte.

I denne verden av tro og virkelighet, mente mange som ville høre på Märtha Louise at man ikke kunne utelukke engler og samtaler med døde. Mange hadde opplevd dette.

Vårt syn var og er at folk får tro hva de vil, bare de ikke skader andre, men vi var krystallklare på at Märtha Louise brøt markedsføringsloven. Hun lovet noe hun ikke kunne levere, og tok betalt for det.

Prinsessens kjærlighetsliv med Ari Behn interesserte oss null. Selv om vi i Kapital skrev Ari Behns dagbok i flere år.

Like lite er vi interessert i Märtha Louises nye kjærlighetsliv med sjamanen Durek Verrett. Er de to lykkelige, så er de lykkelige. 

«Han har fått meg til å innse at ubetinget kjærlighet faktisk eksisterer på planeten. Han omfavner meg uten spørsmål eller frykt», sier Märtha Louise, og sjamanen Durek Verrett sier det på sin måte: «Hvor du blir elsket for alt du er, og du kan snakke om alt med den personen. Du kan snuble, du kan prompe og du kan gå på do foran den personen og ingen synes det er noe rart ved deg eller blir irritert eller sur på deg, fordi hvert øyeblikk du tilbringer med vedkommende er en anerkjennelse av verdigheten og skjønnheten av din eksistens. Det er alt for meg. Og det er akkurat det prinsesse Märtha bringer inn i mitt liv, og det jeg bringer inn i hennes liv».

Slik er kjærligheten.

Men denne sjamanen (personer som hevder de er i stand til å utveksle budskap med åndeverdenen, omtales som sjamaner) skal nå på turné med prinsesse Märtha Louise for å snakke om «livets mysterier», og de selger billetter for 595 kroner stykket.

Durek hevder at han har gjennomgått syv tester fra ulike verdener, gjennomgått ti tester fra usynlige ånder og fått overført evner som ligger generasjoner tilbake i hans familie.

Hans mor skal ha fortalt ham, da han var barn, at han skulle møte en norsk prinsesse. Nå har det skjedd. Og Durek hevder at «vi var forutbestemt til å møtes før vi ble født».

Det blir verre.

Sjamanen hevder nemlig at han kan helbrede kreft, og da spesielt blodkreft (han kan gjenopprette balansen i blodet), og i stedet for medikamenter skal man bruke planter og røtter.Og enda verre: Han hevder, ifølge Aftenposten, at «det som skjer i sjamanisme, er at vi faktisk har evnen som gir oss tilgang til atomene. Vi kan rotere kjernen i atomene, i tillegg til elektronene i atomene, som bokstavelig talt reduserer alderen. Det er virkelig kraftige saker».

Til det svarer fagkunnskapen ved universitetene at «det er sludder» (fysikkprofessor Alex Hansen) og at «det han påstår er 100 prosent bullshit» (Sunniva Rose ved Institutt for kjerne- og energifysikk ved UiO).

Prinsessens nye satsingsområde er altså sludder og bullshit, og Slottet sier at spørsmål om prinsessens næringsvirksomhet tas hånd om av prinsessens personlige assistent.

Stakkars Harald og Sonja.