Giertsen: - Jeg får bare lukke øynene og tape de pengene

Thomas E. Giertsen har bygget opp karrieren og forretninger på å være seg selv.

- Fra å være skuespiller og komiker, ble du også businessmann. Så fikk du eierskap og til slutt solgte du selskapet ditt. Da tjente du masse penger. Ja ikke masse da, men «alright» med penger?- Ja, ler Thomas Egberg Giertsen til Trygve Hegnar under gårsdagens TV-sending.- Det kommer jo litt an på hvem som snakker, fortsetter han.Doblet bunnlinjenI 2009 inngikk Giertsen et partnerskap med Sony Music, som videre solgte til Monday Production, hvor Feelgood Scene, Film og TV er en del av.Produksjonsselskapet Giertsen etablerte i 2003, og som han i dag eier 39 prosent av, doblet bunnlinjen i 2018, til tross for inntektsfall. Årsresultatet steg til 8,06 millioner kroner, opp fra 4,26 millioner kroner i 2017.Omsetningen i fjor, for selskapet som produserer seriene Helt perfekt, Neste sommer og Hvite gutter, var på 97,45 millioner kroner, ned fra rekordhøye 100 millioner kroner i 2017.Les også: Dobling for Giertsen- Dine verdier. Du har ikke cashet inn, eller solgt noe? spør Hegnar.- Jeg har både kontanter og eierandeler, sier Giertsen, som er fornøyd med å ha solgt både Helt perfekt og Neste sommer til Sverige.- Når det gjelder Helt perfekt, er vi også involvert i selve produksjonen. Et lokalt produksjonsselskap produserer det, men vi klipper det hos oss, forteller han.- Det som er verdifullt for oss er at vi har rettigheter til konseptene. Det at vi fikk solgt konsepter og formater til Sverige, var veldig gøy. Det har ikke vært noen tradisjon for dette i Norge. Og jeg vet ikke om så veldig mange norske humorserier som er solgt til Sverige. Vi har solgt to, og det har gått veldig bra.Neste sommer produserer sesong fire i Sverige, og Helt perfekt produserer sesong tre.- Ikke bare har vi solgt det, men det har også blitt en kjempesuksess, sier Giertsen fornøyd.- Inntrykket mitt er at vi importerer alt til Norge, sier Hegnar.- Og det er helt riktig. Så det at vi har fått det til, er kjempegøy. Det å lykkes med et konsept i et annet land, er ikke gitt, sier Giertsen.- Fra å lykkes med den underholdningsmessige biten av det, og få en eierandel, på hvilket tidspunkt begynte du å være interessert i business, i tillegg til å være humorist, spør Hegnar?- Jeg har aldri klart å skille de to tingene, fordi de henger sammen. Den forretningsmessige delen er en helt avgjørende premissgiver i forhold til det kunstneriske innholdet. Så det å skille de tingene, gir ikke mening.- Så det at du har lyktes med det kunstneriske, gjør at du skaper verdi i eierandelene dine?- Og motsatt, svarer Giertsen og fortsetter:- Jeg vil også påstå at det har vært en viktig faktor i forhold til å få til en del prosjekter kunstnerisk, at jeg har engasjert meg i det forretningsmessige, både det økonomiske, rettighetsmessige og forvaltningen av prosjektene.Satser med Tinholt- Du har jo også solgt eiendom med betydelig gevinst?- Når du er født i 1971, og får litt penger relativt tidlig i voksenlivet, og putter de i bolig, så ja. Heldigvis har jeg ikke hørt på de økonomene allerede da startet med å si at boligmarkedet krasjer rett rundt hjørnet.Giertsen satser ikke bare på private boliger, men har også gått inn i Terje Tinholts nye eiendomsselskap sammen med Bryhn-brødrene. En kombinasjon av interesse, vennskap og forretningsmuligheter.- Terje er flink og utrolig dedikert på eiendom. Og jeg er jo bekymret og redd som alltid, men jeg ser jo at veldig raskt allerede første driftsår, har han klart å få det til å gå i pluss.Tinholt og Giertsen har hatt en relasjon i mange år.- I tillegg til min egen bolig, kjøpte jeg også tidlig en ekstra leilighet for å leie ut. Det var starten. Og vi snakket alltid om at hvis Terje skulle slutte som megler, og starte eiendomsselskap, så skulle vi gjøre det sammen. Og en dag ringte han og sa; nå gjør vi det.Giertsen var da usikker på om timingen da var den rette, men tenkte at han måtte stå ved avtalen med Tinholt, og gikk inn med én million kroner.- Jeg får bare lukke øynene og tape de pengene, tenkte jeg. Men det har jeg heldigvis ikke gjort, sier Giertsen.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også