Laksefiskere varsler om syk og død fisk

VIDAR RUUD

Syk og død fisk i elver i Halden og Bærum.

Laksefiskere har varslet Mattilsynet om syk og død fisk i Enningdalselven i Halden og i Sandvikselven i Bærum. Årsaken er foreløpig ikke kjent.Laksefiskere i Halden meldte i slutten av mai om villaks som var svekket og hadde tydelige sår på finnene og blødninger i huden under buken. Mattilsynet varslet Veterinærinstituttet, som har tatt prøver av fisken, men foreløpig er ikke årsaken funnet.Samtidig er Arbeidernes Jeger og Fiskerforening (AJFF) i Halden blitt bedt om å iverksette smittehygieniske tiltak i forbindelse med fisket i elva, blant annet å desinfisere fiskeutstyr.Torsdag denne uka ble det varslet om fisk med lignende symptomer i Sandvikselven. Død og syk fisk er blitt funnet overfor laksetrappa ved Kalkmølla på Franzefoss, og det er nå laget et hinder der i samråd med Mattilsynet ut fra en føre-var holdning.Mattilsynet og Veterinærinstituttet jobber med å finne ut hvorfor fisken er syk. Det er foreløpig ingenting som entydig peker i retning av en bestemt fiskesykdom.– Så snart vi kjenner årsaken til at fisken dør, så må vi vurdere hvilke tiltak som er nødvendig. I mellomtiden oppfordrer vi fiskere i disse elvene om å ta forholdsregler, sier seniorinspektør Lars Erik Rondestveit i Mattilsynet avdeling Østfold og Follo.(©NTB)