Prisene falt i mai

Konsumprisindeksen (KPI) falt 0,3 prosent fra april til mai 2019, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).Tolvmånedersendringen i KPI var 2,5 prosent i mai.Det var ifølge SSB spesielt priser på flyreiser og matvarer som bidro til månedsendringen.«Passasjertransport med fly viste et prisfall på 16,8 prosent, etter en større oppgang i forbindelse med påsken forrige måned. Videre bidro matvareprisene med en nedgang på 0,9 prosent fra april til mai. Dette er tredje måned på rad med prisnedgang på matvarer. Strømprisene gikk også ned i mai», heter det i meldingen.Nedgangen i KPI ble dempet av en prisøkning på klær, hvor det ble målt en oppgang på 1,8 prosent fra april til mai. Prisene på hotell- og restauranttjenester, samt drivstoff steg også i samme periode. KPI-JAEKjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, falt 0,2 prosent i mai.Over året endte kjerneinflasjonen opp 2,3 prosent.Les mer hos SSB. PPIProdusentprisindeksen (PPI) falt med 1,0 prosent fra april til mai.Prisen på naturgass falt for sjuende måned på rad og var hovedgrunnen til at produsentprisene falt. Høyere priser på petroleumsprodukter bidro i motsatt retning.Les mer hos SSB.