Renter på nye rekordbunner

Mario Draghis tale tirsdag førte til rekordlave europeiske renter og en «snodig» kommentar fra Donald Trump, skriver DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland.

Under ECBs årlige konferanse leverte den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi en tale som fyrte opp forventningene om pengepolitiske lettelser i eurosonen.- Budskapet var som følger: Om den økonomiske situasjonen ikke forbedrer seg, vil det true inflasjonsutsiktene. Det vil da være på sin plass med en mer stimulerende politikk. Verktøykassa er ikke er brukt opp, skriver sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, i dagens morgenrapport.- Renten kan kuttes videre, og tiltak kan settes inn for å demme opp for negative bieffekter av negative renter. Det er fortsatt «betydelig rom» for økning i verdipapirkjøpene. I de kommende ukene vil renterådet i ECB diskutere hvordan instrumentene kan tilpasses, fortsetter hun.Fallende renterOg markedsreaksjonen lot ifølge Haugland ikke vente på seg. Europeiske renter falt og euroen ble svekket.Ifølge morgenrapporten falt renten på tiårige tyske statsobligasjoner til en ny rekordlav notering, og avsluttet på -0,32% etter å ha falt med 8 basispunkter.- Tilsvarende italienske renter falt med hele 18 basispunkter, til 2,12%. Franske og svenske renter nådde for første gang ned til null. EURUSD handles nå rett under 1,12, et nivå som er 0,4% lavere enn i går tidlig, skriver Haugland.TrumpDet tok ikke lang tid etter Draghis tale før Donald Trump kom på banen med en tweet.«German DAX way up due to stimulus remarks from Mario Draghi. Very unfair to the United States!», skrev Trump.- Beskyldningene falt, ikke overraskende, på steingrunn hos mottakeren. Det er 2 prosent inflasjon som er målet, ikke å holde euroen svak mot dollaren for å oppnå konkurransefordeler, skriver Haugland i DNBs morgenrapport. - Ekstra snodig blir Trumps kommentar i lys av at også Fed i disse dager i ferd med å snu til stimulansemodus, og at presidenten selv har vært en svært så ivrig pådriver for at så skal skje, påpeker hun.Se også: - La oss se hva han gjør