Rettssak om spillselskapenes bruk av mellommenn

/--330200720--/

Lotteritilsynet vil stoppe mellomselskapene som formidler betaling til utenlandske spillselskap. Entercash, som er et slikt selskap, har gått til sak mot Norge.

Tirsdag møtes partene i Oslo tingrett. Selskapet Entercash og spillorganisasjonen European Gaming & Betting Association har gått til sak mot staten og Kulturdepartementet.Kode som stopperForbudet mot å betale til utenlandske spillselskaper, det såkalte betalingsformidlingsforbudet, kom på plass i 2010. Målet er å begrense pengespill på nett som ikke har lov til å holde på i Norge. Dermed blir kredittkorttransaksjoner som er kodet som pengespill, stoppet.En snarvei rundt dette er å bruke tredjepartsselskaper eller betalingsformidlere. Da blir kredittkorttransaksjonen kodet som en annet tjeneste siden det ikke er spill, og dermed ikke stoppet av banken.I mai strammet Kulturdepartementet inn. De tydeliggjorde i en forskrift at forbudet også gjelder selskaper som driver med å videreformidle betalinger. Dessuten kan Lotteritilsynet også kreve at betalinger mellom visse kontoer som de peker ut, stoppes.EØS-regleneEntercash mener at kun kredittkorttransaksjonene som går direkte til spillselskapene, kan stanses. Uansett vil det stride mot EØS-reglene å stoppe betalinger, mener saksøkeren.– Konsekvensen er at vedtakene er ugyldige, og at de ikke kan anvendes mot Entercash, konkluderer advokat Jan Magne Langseth i sluttinnlegget han har levert før saken starter tirsdag.Staten og Kulturdepartementet er uenig og mener reglene også gjelder Entercash, selv om de er en tredjepart. De peker dessuten på at mellomselskapet ikke avviser at det handler om pengegevinster. De er heller ikke enige i at EØS-reglene hindrer en betalingsstopp.– Vedtakene er ikke strid med betalingsdirektivet, skriver advokat Magnus Schei hos regjeringsadvokaten i sitt innlegg.Søksmålet fra selskapet Entercash og spillorganisasjonen European Gaming & Betting Association, ble levert inn i juni i fjor. Bak organisasjonen står en rekke av Europas mektigste spillselskaper, som Betsson Group og Kindred Group, som eier Unibet.Menn er utsattDet er mye penger i spillbransjen. Både private norske og utenlandske nettaktører arbeider for å få innpass på det norske markedet.I januar ble Norsk bransjeforening for onlinespill (NBO) stiftet av Betsson Group, Kindred Group, Gaming Innovation Group og ComeOn. De vil ha en lisensmodell og ikke dagens enerettsmodell med Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Norges Idrettsforbund, som i dag er blant dem som nyter godt av overskuddet fra offentlige pengespill, er kritiske.En befolkningsundersøkelse gjort i 2005 av Universitetet i Bergen, viser at det er 3,2 prosent moderate risiko- og problemspillere i Norge. Dette utgjør 122.000 personer.I tillegg kommer familiemedlemmene til dem det gjelder. Den samme undersøkelsen viser at menn er tre ganger mer utsatt for pengespillproblemer enn kvinner, særlig gjelder det unge menn.(©NTB)