Sabotasje mot skip utenfor Emiratene trolig utført av statlig aktør

FILE - This May 13, 2019, file photo provided by the United Arab Emirates' National Media Council shows the Norwegian-flagged oil tanker MT Andrea Victory off the coast of Fujairah, United Arab Emirates. International investigators believe last month's attacks on oil tankers in a United Arab Emirates port were led by a foreign state using divers on speed boats who planted mines on the vessels. (United Arab Emirates National Media Council via AP, File)

Sabotasjeangrepet mot fire oljetankere utenfor kysten av Emiratene i mai, ble trolig utført av en statlig aktør, men det er ikke bevis for at Iran sto bak.

Det er konklusjonen i en foreløpig granskningsrapport som Emiratene, Saudi-Arabia og Norge står bak, og som torsdag ble lagt fram for FNs sikkerhetsråd.Ett av skipene som ble rammet av sabotasjen, var den norskregistrerte oljetankeren Andrea Victory. To andre var saudiarabiske, mens ett var fra Emiratene.FNs sikkerhetsråd vil også motta den endelige rapporten, som vil avgjøre hva slags reaksjoner rådet vil komme med.USA har anklaget Iran for å stå bak angrepet, som kom samtidig med at forholdet mellom Iran og USA tilspisset seg.De fire oljetankerne ble rammet av eksplosjoner utenfor havnebyen Fujairah i Emiratene 12. mai.Ifølge den foreløpige rapporten var angrepene såpass sofistikerte at de trolig ble gjennomført av en statlig aktør. Undersøkelser viser dessuten av det etter alt å dømme ble brukt miner som ble festet med magneter på skipenes skrog av veltrente dykkere.Dykkerne ser ut til å ha tatt seg ut til oljetankerne i hurtigbåter.(©NTB)