Sjakk matt?

Verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, har gjort noe uhørt. 

Næringsliv

Han har etablert en egen sjakklubb, Offerspill, hvor Carlsen betaler kontingenten (den delen som går til Norges Sjakkforbund – NSF), og det skal allerede være mer enn 1.000 medlemmer i klubben.Formålet med klubben er å skaffe seg delegater til kongressen i NSF som skal møtes den 7. juli for å avgjøre om NSF skal inngå en sponsoravtale med spillselskapet Kindred. Hva NSF må eller skal gjøre er uklart, men forbundet skal få 50 millioner kroner over fem år.Det er veldig mye penger, og Magnus Carlsen mener dette er en fantastisk mulighet for norsk sjakk og rekrutteringen (etter ham). Derfor stifter han en klubb og betaler av egen lomme.For 50 millioner kroner kan man nesten drepe, men ifølge media skal NSF bare arbeide for at spillselskaper får innpass i Norge og at det såkalte enerettsmonopolet for Norsk Tipping avskaffes.Hvorfor nettopp Norges Sjakkforbund vil påta seg en slik oppgave er litt rart, men man gjør mye for 50 millioner. Og mange i Norge er uenig i Norsk Tippings monopol og arbeider for at monopolet blir avløst av en form for lisensspill. Hittil har ikke Stortinget lyttet til utenlandske spillselskaper eller andre, men det er fortsatt lovlig å være imot den rådende spillpolitikken.Det er det demokratiet vi vil ha.Men VG mener at dette er en «kynisk krigserklæring» fra Magnus Carlsen, og sjakkeksperter er målløse og mener at NSF er satt sjakk matt.Det er en dårlig forståelse av spillet, og vi har jo ikke sett annet enn åpningstrekket.Magnus Carlsen har helt åpent etablert en sjakklubb, det er frivillig å melde seg inn og det er, tror vi, lovlig for de nye medlemmene å bli representert på sjakkongressen. Kan det være mer demokratisk?Kommentator i VG, Leif Welhaven, som normalt sier mye fornuftig om idrettspolitikk, er imidlertid i opprør, og han skriver at «kynismen er ekstrem, og vitner om en grunnleggende mangel på respekt for demokratiske mekanismer».Og: «Det er etisk galt av NSF å ‘selge seg’ til en aktør som er uønsket her i landet. Enten slipper du bettingkronene inn, eller så holder du avstand.Vi, på vår side, synes det er helt greit at Stortinget vil ha et et spillmonopol, men er det udemokratisk og kynisme å motta 50 millioner kroner for å ha en annen oppfatning?Det blir for mye moralisme for oss. Det kler ikke VG.Det er også en grov overdrivelse når Welhaven skriver at det er «rå maktbruk gjennom utspekulerte virkemidler som avgjør den store sjakkstriden».Så veldig utspekulert er det neppe å stifte en sjakklubb og fortelle alle om det. Vi har sett vanskeligere åpningstrekk som kan ha forvirret motstanderen.

magnus carlsen
sjakk
Nyheter
Næringsliv
Leder