Flere land ber Iran om ikke å bryte atomavtalen

Næringsliv

En rekke europeiske land ber Iran om å stanse sine planer om økt anriking av uran, få timer etter at Iran varslet flere brudd på atomavtalen.I en uttalelse fra det britiske utenriksdepartementet understrekes det at Storbritannia er fullt ut forpliktet til atomavtalen, men de ber Iran om umiddelbart å stanse sine planer om flere brudd på atomavtalen.– Stor bekymringFrankrike krever også at Iran stanser all aktivitet som går på akkord med avtalen, og uttrykker «stor bekymring» over uttalelsene fra Teheran.– Vi krever på det sterkeste at Iran stopper alle aktiviteter som ikke oppfyller deres forpliktelser, sier utenriksministerens talsperson Agnes von der Muehll.Også Tyskland kommer med en «kraftig anmodning» til Iran om at de stanser anrikingen av uran. I uttalelsene fra både Tyskland og Storbritannia heter det at de jobber sammen med de øvrige landene i atomavtalen om situasjonen.Også EU har reagert på Irans utspill. I en uttalelse fra talsperson Maja Kocijancic søndag kommer det fram at det kan bli aktuelt med et krisemøte.Vil bryte avtalenAtomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU, og trådte i kraft i 2016. I fjor trakk president Donald Trump USA fra avtalen og gjeninnførte en rekke sanksjoner mot Iran.Iran vil søndag bryte enda en av bestemmelsene i avtalen, knapt to uker etter at landet opplyste at det nå har mer anriket uran på lager enn hva avtalen tillater. Iranske tjenestemenn truer også med at landet innen 60 dager vil ta enda et skritt bort fra avtalen, men uten å utdype hva dette innebærer.Iran har allerede mer anriket uran enn det avtalen tillater.(©NTB)

iran
atomavtale
Nyheter
Næringsliv