Rapport: Jordas ressurser for i år er brukt opp

Mandag vil jordas ressurser for 2019 være brukt opp, ifølge en rapport. I år kommer dagen tidligere enn noen gang.

Jordas overforbruksdag som den kalles, eller Earth Overshoot Day, har blitt flyttet med over to måneder de siste 20 årene, og i år kommer den tidligere enn noen gang, ifølge en rapport fra organisasjonen Global Footprint Network.– Det at overforbruksdagen lander på 29. juli betyr at menneskeheten på nåværende tidspunkt bruker naturen 1,75 ganger fortere enn det planetens økosystem klarer å regenerere, sier organisasjonen i en uttalelse.I 1993 landet dagen på 21. oktober og i 2003 kom den på 22. september. I fjor var datoen 1. august, ifølge Verdens Naturfond (WWF).WWF-generalsekretær Bård Vegar Solhjell maler et mørkt bilde av utviklingen.– Nå mister vi natur i rekordfart. Vi har for eksempel allerede mistet mer enn 60 prosent av ville dyr siden 1970 og FNs naturpanel anslår at én million arter – både dyr, planter, insekter og annet – står i fare for å bli utryddet. Det er alvorlig fordi naturen og artene i den skaffer oss alt vi trenger for å leve – som rent vann, ren luft, mat, materialer og medisiner, sier SolhjellChiles miljøminister Carolina Schmidt og sjef for årets klimakonferanse som skal holdes i Santiago, sier at en viktig årsak til at datoen kommer tidligere og tidligere hvert år er økende CO2-utslipp. Hun sier betydningen av å handle mer miljøvennlig blir stadig tydeligere.Året 1970 var første gang hvor bruken av naturressurser var større enn den årlige gjenopprettelsen, ifølge WWF.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også