<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EFTA har inngått handelsavtale med Brasil

Norge og andre EFTA-land har inngått en frihandelsavtale med Brasil, opplyser landets president Jair Bolsonaro. Regnskogfondet reagerer på avtalen.

Publisert 24. aug. 2019 kl. 07.33
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 372 ord

Brasils president Jair Bolsonaro melder  fredag kveld at forhandlingene om frihandelsavtalen mellom det søramerikanske handelsforbundet Mercosur og EFTA-landene er avsluttet og at en avtale er inngått.Andre EFTA-land har foreløpig ikke kommentert resultatet av forhandlingene.Bolsonaro uttaler at frihandelsavtalen med EFTA er et positivt resultat av regjeringens diplomatiske innsats for å åpne for handel mellom Brasil og andre land, skriver Reuters.EFTA-landene har forhandlet om frihandelsavtalen med Mercosur parallelt med EU.– Burde ikke inngått avtaleRegnskogfondet reagerer på at avtalen nå er inngått.– Norge burde ikke inngått en avtale med Brasil så lenge avskogingen øker og skogbrannene ikke er stanset. Dette er helt legitime og rimelige krav i forhandlingene om en handelsavtale, sier generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet i en epost til NTB.Frankrike og Irland brukte fredag frihandelsavtalen til å presse fram tiltak for å hindre avskoging og slukke brannene i Amazonas. Også norske politikere har bedt regjeringen om å gjøre det samme.Forhandlingene mellom EU og Mercosur ble avsluttet i juni, men den er ennå ikke ratifisert av medlemsstatene på begge sider.Ber om å legge mer pressEggen sier ødeleggelsene i Amazonas er en global krise og ber Norge bruke avtalen som brekkstang.– Vi har tidligere sett at Brasil bedrer sin miljøpolitikk når de presses i forbindelse med handelsavtaler. Nå må Norge gjøre som andre europeiske land, nemlig å kreve en bedre politikk for Amazonas som betingelse for ratifisering av handelsavtalen, sier generalsekretæren.Norge stanset nylig en utbetaling på 300 millioner kroner som skulle bidra til å hindre avskoging. Politiske partier hjemme i Norge, som Rødt, SV og MDG, uttalte til NTB fredag at de mente det ikke er nok.Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sa til NTB samme dag at forhandlingene om avtalen forstått pågikk.EFTA består av landene Norge, Island, Sveits og Liechtenstein.Ber om null straffJair Bolsonaro uttalte til brasiliansk TV fredag kveld at han ber om at verdenssamfunnet ikke innfører straffer mot Brasil fordi det brenner i regnskogen i Amazonas.– Det er skogbranner over hele verden, og dette kan ikke brukes som påskudd for mulige internasjonale sanksjoner, sa han.På G7-møtet i helgen skal det ifølge franske myndigheter jobbes med konkrete tiltak som svar på brannene i Amazonas.Bolsonaro mener «noen land» kommer til å forsvare Brasil på møtet. Hva disse tiltakene dreier seg om og hvem disse landene er, er uklart.(©NTB)