Russisk robot har problemer i verdensrommet

Den menneskelignende russiske roboten Fedor har fått problemer etter ankomsten ved den internasjonale romstasjonen ISS.

Den 180 centimeter høye Skybot F-850-roboten, som er døpt Fedor, satt i førersetet i en russisk Sojuz-kapsel som ble skutt opp fra Bajkonur-basen i Kasakhstan torsdag morgen. I «hånden» hadde han et lite russisk flagg.Etter to dager og 54 runder rundt Jorda var Sojuz-kapselen lørdag framme ved den internasjonale romstasjonen, men måtte avbryte det første forsøket på å koble seg til.Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS ble forsøket avbrutt da kapselen var 96 meter fra romstasjonen. Fedor befinner seg nå 280 meter fra målet.Dersom tilkoblingen blir vellykket, skal Fedor de neste ti dagene etter planen bistå besetningen om bord i ISS med ulike oppgaver.– Det omfatter å koble til fra kabler og å bruke standardverktøy, fra skrutrekkere og nøkkelverktøy til brannslukkere, fortalte en talsmann for det russiske romfartsbyrået Roscosmos før oppskytingen.De russiske Sojuz-kapslene er vanligvis bemannet, men denne gangen var 160 kilo tunge Fedor alene i førersetet.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også