Sør-Korea slår tilbake mot Japan med handelstiltak

Sør-Korea fjerner Japan fra sin liste over handelspartnere som får spesialbehandling, etter at Japan gjorde det samme mot Sør-Korea.

Dermed øker handelskonflikten mellom de to demokratiske markedsøkonomiene.Striden ser ut til å være mer preget av følelser enn økonomiske faktorer, mener analytikere. De viser til at de to USA-allierte landene nå risikerer å sette sikkerhetssamarbeid på spill til fordel for innenrikspolitiske vurderinger, og dermed skape bekymring i Washington.Sør-Koreas handelsminister Sung Yun-mo sa mandag at Japan strykes fra listen over 29 utvalgte land som får fortrinnsbehandling i handel med Sør-Korea. Begrunnelsen er at Japan ikke har holdt seg til internasjonale prinsipper rundt eksportkontroll av sensitive materialer, uttalte Sung.Sør-Korea har ikke spesifisert hva landet mener er problematisk rundt Japans eksportkontroll.Endringene er ventet å tre i kraft i løpet av september.Japan varslet tidligere denne måneden økt handelskontroll med Sør-Korea og begrunnet det med til hensyn til nasjonal sikkerhet. 28. august blir Sør-Korea fjernet fra Tokyos liste over 27 land som nyter godt av få handelsrestriksjoner med Japan.Det betyr at sørkoreanske eksportører må bruke mer tid på administrative oppgaver for å få eksportlisenser til Japan.I forrige måned innførte Japan begrensninger på eksport av høyteknologi som er viktig for Sør-Koreas produksjon av blant annet smarttelefoner.(©NTB)


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker