Revisorforeningen vil ikke ha efakturatvang

Visma mener at næringslivet årlig vil spare 34 milliarder kroner hvis det blir innført efakturatvang. – Det de glemmer å fortelle er at de selv vil tjene milliarder, sier adm. direktør Per Hanstad i Revisorforening.

SIER NEI: Adm. direktør Per Hanstad i Den norske Revisorforening ønsker ikke efakturatvang i Norge. Foto: Eivind Yggeseth
Næringsliv

Beregninger utført av systemleverandørselskapet Visma viser at det årlig er 34 milliarder kroner å spare på å ta i bruk efaktura. Adm. direktør Erlend Sogn i Visma Software har ved en rekke anledninger hevdet at digitaliseringen ikke kommer av seg selv og at norske myndigheter må innføre efakturatvang snarest.

Adm. direktør Per Hanstad i Den norske Revisorforening mener at Visma taler for sin «syke mor» når systemleverandøren i flere år nå har stått på barrikadene og kjempet for efakturatvang.

– En sak er det prinsipielle. Det er mange gode grunner til å ta i bruk efaktura, men jeg kan ikke forstår at dette er noe myndighetene skal inn å regulere. Efaktura er noe den enkelte bedrift selv må få bestemme om de vil benytte seg av. Eventuelt at kundene stiller krav til sine leverandører om å motta elektronisk faktura.

Vil tjene grovt

Det Hanstad imidlertid reagerer mest på er at Visma fremstiller seg selv nærmest som en «barmhjertig samaritan», mens systemleverandørene i realiteten vil tjene milliarder hvis det blir innført efakturatvang.

Visma sier selv at det er 91 kroner å spare hvis man mottar en faktura elektronisk sammenlignet med å motta den på epost eller papir. For å komme opp i den totale besparelsen på 34 milliarder kroner betyr det at nærmere 374 millioner fakturaer årlig fortsatt ikke blir sendt som efaktura.

– Alle systemleverandørene tar et gebyr på tre kroner for behandling og utsendelse av en elektronisk faktura. Visma tar etter det jeg kjenner til også tre kroner for å motta en inngående efaktura. Med nærmere 374 millioner fakturaer betyr det årlige inntekter for systemleverandørene på i overkant av 1,2 milliarder kroner bare for utgående fakturaer og det dobbelte dersom alle leverandørene tar betalt også for å motta inngående efaktura.

Må bytte IT-system?

Hanstad synes det er vanskelig å forstå at skal være nødvendig å ta så mye som tre kroner for å behandle en efaktura og han reagerer også på at alle tar den samme prisen.

– Er det ikke konkurranse i det hele tatt i dette markedet, spør han.

Hanstad mener også at det er verdt å merke seg at mange norske bedrifter fortsatt ikke har IT-systemer som kan håndtere efakturaer.

– Blir det innført efakturatvang så innebærer det at mange norske bedrifter blir tvunget til å bytte ut IT-systemene. Det betyr da at inntektene vil gå ytterligere i været for en systemleverandør som Visma.

Like bra med epost

Per Hanstad understreker at han ikke er en efakturamotstander, men han mener likevel at faktura på epost kan fungere like bra for mange norske bedrifter.

– For det første så koster det null og niks å sende en faktura på epost. For det andre så er det også slik at alle moderne regnskapssystemer i dag kan hente opp en faktura på epost automatisk å ta den rett inn i regnskapssystemet. Det er grunn til å spørre seg om hvorfor en mindre norsk bedrift skal betale tre kroner for hver eneste faktura de sender elektronisk når de kan gjøre det like effektiv helt gratis på epost, sier han.

visma
revisorforeningen
efaktura
Nyheter
Næringsliv