Norske bedrifter rammes av det nye coronaviruset

Norske bedrifter påvirkes allerede negativt av covid-19-viruset, opplyser NHO. Organisasjonen mener det er et spørsmål om tid før smitten rammer også i Norge.

TRØBBEL: – Det er ikke sykdommen i seg selv som rammer økonomisk. Det er tiltakene som rammer, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO. Foto: NTB Scanpix

– Det er ikke sykdommen i seg selv som rammer økonomisk. Det er tiltakene som rammer, eksempelvis Kinas stengte fabrikker, reiserestriksjoner og krav om å isolere folk, sier sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til NTB.

Norske bedrifter i Kina er blant dem som rammes, ifølge Dørum.

– Det man kan si med ganske stor sikkerhet, er at det ikke er noen norske bedrifter i Kina som ikke er påvirket direkte eller indirekte av viruset. Hvis man ser på den økonomiske aktiviteten i Kina, er det indikasjoner på en kraftig oppbremsing. Det har gått i stå flere steder, sier Dørum, som i NHO har ansvar for samfunnsøkonomisk analyse.

Viruset rammer også norske bedrifter med verdikjeder der Kina spiller en rolle.

– Kina er svært viktig i en rekke globale verdikjeder som Norge er en del av. Ferdigvarer består av vareinnsats fra en rekke land, og når det stopper opp et sted i kjeden, blir det også stans andre steder, sier Dørum.