Norge saksøkes av palestinske hotelleiere

Palestinske hotelleiere vil gå til sak mot Norge for å få dekket utgifter til utbedring av hotellet som var hovedkvarter for observatørstyrken TIPH i Hebron.

OBSERVATØRSTYRKE: TIPH overvåket i en årrekke den spente situasjonen i Hebron på den okkuperte Vestbredden. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Næringsliv

Eierne av Hotel Al Mazan Tower mener det vil koste over 11,5 millioner kroner å reparere skadene, skriver Dagens Næringsliv.

Det dreier seg angivelig blant annet om fuktskader, mugg, utslitte møbler og manglende rengjøring. TIPH hadde ansvaret for vedlikeholdet i de elleve årene hotellet ble brukt som hovedkvarter.

Eierne varsler nå søksmål både mot den norske stat og tre av de norske TIPH-lederne. I henhold til leiekontrakten skal uenigheter løses i en voldgiftsdomstol i Oslo.

Pressetalsperson Ane Lunde i Utenriksdepartementet sier TIPH mente de overleverte bygningen i god stand i henhold til leiekontrakten før styrken ble oppløst.

– Dersom det hadde foreligget skader som TIPH i henhold til leieavtalen var ansvarlig for, ville TIPH også hatt det juridiske ansvaret. TIPH som rettssubjekt eksisterer imidlertid ikke lenger, sier Lunde til Dagens Næringsliv.

Hotelleiernes advokat i Norge, Stephan L. Jervell, mener derimot at landene som etablerte TIPH, har ansvaret for å utbedre skadene.

TIPH overvåket i en årrekke den spente situasjonen i Hebron på den okkuperte Vestbredden. I fjor fikk den norskledede styrken beskjed av Israel om å forlate byen – noe som utløste negative reaksjoner både fra Norge, andre land og de palestinske selvstyremyndighetene.

(©NTB)

palestina
Nyheter
Næringsliv