Kraftig fall i konkurser

Det var 41 prosent færre konkurser i august i år sammenlignet med august i fjor. Også i Sverige og Danmark faller konkurser kraftig. 

Publisert 8. sep. 2020 kl. 10.26
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 293 ord
FÆRRE, MED FORTSATT NOEN: Brandstad-kjeden gikk konkurs i 2020. Foto: Oliver Orskaug

– Vi mener det først og fremst er kompensasjonsordningene som har reddet mange fra konkurs. Det endrer seg nå, sier Per Einar Ruud i data- og analyseselskapet Bisnode.

Ruud mener at mange konkurser er blitt unngått på grunn av kompensasjonsordningene, men frykter at det vil bli flere konkurser når ordningen er blitt avviklet. 

BEKYMRET: Per Einar Ruud, Bisnode. Foto: Bisnode

Frykter flere arbeidsledige

– Ordningen hvor bedriftene har fått dekket deler av sine faste kostnader ved omsetningsnedgang har vært svært vellykket. Imidlertid er ordningen avviklet fra og med september, så jeg er nok redd til at det vil medføre mange konkurser utover høsten, med flere arbeidsledige som en følge, sier Ruud.

I august var det totalt 216 bedrifter som gikk konkurs, mens 57 ble tvangsavviklet av myndighetene. I august 2019 var det 360 som gikk konkurs, og 105 virksomheter som ble tvangsavviklet – en nedgang på henholdsvis 40 prosent og 45,7 prosent. 

Hittil i år er det 3.737 bedrifter som er slått konkurs, det er en nedgang på 13,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. 

Tungt for hotellbransjen

Størst fall i antall konkurser har det vært innen lagring og transport, hvor konkurser er ned 26,8 prosent, og bygg- og anlegg, hvor antall konkurser er ned 25,8 prosent i forhold til samme måned i fjor. Detaljhandel hadde en konkursnedgang på 16,8 prosent i august.

Den eneste bransjen som faktisk har en oppgang i antall konkurser den seneste måneden er hotell- og restaurantbransjen, med en økning på 8 prosent fra august i fjor. 

Også i resten av Skandinavia opplever de samme trend. Sverige hadde en ganske høy konkursrate tidligere i år, men i august fikk svenskene en nedgang på 31 prosent. Danmark har hatt en nedgang i antall konkurser på 35 prosent i år, mens det var 25 prosent nedgang i august sammenlignet med samme periode året før.