– Jeg tapte noen millioner på de amatørene

I starten av april ble et fly fra Sverige returnert kort tid etter at det hadde landet Flesland. Grensekontrollen trodde passasjerene skulle i møte med Bergen kommune om smittevernsutstyr. Det viste seg fort å ikke stemme.

Publisert 13. sep. 2020 kl. 12.09
Oppdatert 13. sep. 2020 klokken 12.11
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 245 ord
Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Flyet viste seg å være chartret av 26 år gamle Daniel Færøykavlen fra Lyngdal, som i 2018 dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri. Formålet var å fly inn potensielle kjøpere av smittevernutstyr, skriver VG.

Færøykalven driver i dag med kjøp og salg av smittevernutstyr gjennom selskapet Dafa Group. 

– Jeg tapte noen millioner på de amatørene, som gir tillatelse en dag og trekker den tilbake når flyet står der, sier han til VG.

Færøykalven forteller til avisen at han ikke vet hvem passasjerene på flyet var. Han ønsker heller ikke å oppgi navnet på firmaet, men sier at han oppfatter det som seriøst.

Politiet oppdaget raskt at en av flyets fire passasjerer hadde medvirket i et av Sveriges mest spektakulære ran.

Vollvik-samtale

Før flyet returneres ble politiet oppringt av Idar Vollvik, som har satset stort på smittevernutstyr i Vovi AS. Tom Throndsen i Vest politidistrikt vil ifølge VG ikke fortelle hva som ble sagt.

– Da går vi inn på hva som ble sagt i samtalen. Jeg ønsker ikke å si annet enn at det var snakk om et møte, sier Throndsen til avisen.

Tirsdag 1. september ble Idar Vollvik pågrepet i forbindelse med etterforskning av brudd på loven om medisinsk utstyr.

Færøykavlen forteller til avisen at han og Idar Vollvik har forretningsforbindelser, men ønsker ikke å utdype relasjonen ytterligere. Han bekrefter også at Vollvik og en annen aktør ble invitert til møtet med svenskene.

– Det ville nok vært aktuelt at han også skulle selge noen produkter, sier Færøykalven til VG.