Fem kandidater videre i kampen om bli ny WTO-sjef

Etter den første silingen er fem av åtte kandidater med videre i kampen om å bli toppsjef i Verdens handelsorganisasjon (WTO) – som for tiden er uten leder.

KANDIDAT: Fem kandidater er videre i kampen om bli ny WTO-sjef. En av de er Ngozi Okonjo-Iweala (Nigeria). Foto: NTB
Næringsliv

WTO har stått uten leder etter at Roberto Azevedo gikk av ved månedsskiftet, ett år før perioden hans gikk ut. Coronakrisen og en handelskrig mellom USA og Kina gjør at organisasjonen er inne i en vanskelig tid.

I utgangspunktet var det åtte kandidater som meldte seg til å overta etter Azevedo, og etter den første runden i ansettelsesprosessen er det nå fem som er med videre, opplyser organisasjonen.

De fem er Ngozi Okonjo-Iweala (Nigeria), Yoo Myung-hee (Sør-Korea), Amina C. Mohamed (Kenya), Mohammad Maziad Al-Tuwaijri (Saudi-Arabia) og Liam Fox (Storbritannia).

Den neste runden i utvelgelsen begynner 24. september og varer i to uker. Målet er å komme ned i to kandidater, basert på medlemslandenes ønsker.

USAs president Donald Trump har flere ganger kritisert WTO og truet med å trekke landet ut av organisasjonen. Analytikere mener USAs harde linje kan gjøre det vanskelig å enes om en ny toppsjef. Det er lang tradisjon for at ansettelsen skjer enstemmig.

(©NTB)

wto
Nyheter
Politikk
Næringsliv