Færre fusjoner enn ventet

Spådommen om en økning i antall fusjoner og oppkjøp som følge av coronapandemien, slo ikke til.

FÆRRE FUSJONER: Konkurransetilsynet mottok 93 meldinger om foretakssammenslutninger i 2020. Foto: Dreamstime
Næringsliv

Konkurransetilsynet mottok 93 meldinger om foretakssammenslutninger i 2020, ifølge en melding. Det er lavere enn snittet de siste fem årene, til tross for at mange spådde en økning i antall fusjoner og oppkjøp som følge av coronapandemien.

De siste fem årene har tilsynet fått i gjennomsnitt 103 meldinger om foretakssammenslutninger. 

Flere økonomer spådde en økning i antall konkurser i fjor som følge av coronapandemien, og at det kunne føre til flere fusjoner og oppkjøp.

– Fusjonskontroll er ekstra viktig i økonomiske kriser, på grunn av økt risiko for markedskonsentrasjon som kan begrense konkurransen. Dersom flere selskaper står i fare for å gå konkurs, kan større selskaper kjøpe de opp og svekke fremtidig konkurranse. Derfor hadde vi i Konkurransetilsynet ekstra fokus på dette helt fra starten av krisen, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.